ApaServ are 4.000 de certificate verzi
Operatorul de apă din Valea Jiului are deja peste un an de când a început să producă și energie electrică, însă scăderea prețului la certificatele verzi a făcut ca numărul acestora să crească în vistieria socieății. Conducerea ApaServ susține că se caută soluții pentru a vinde aceste certificate verzi, astfel încât ele să poată fi valorificate.
ApaServ Valea Jiului are în adminisitrare trei microhidrocentrale ce livrează în sistemul energetic național, lunar, undeva la 180.000 kw/h. Energia verde primește certificate verzi, iar la acest moment operatorul de apă din Valea Jiului are pe stoc undeva la 4000 de astfel de certificate.
„Acum avem undeva la 4.000 de certificate verzi. Prețul acestora pe piață e mic, însă încercăm să le vindem, pentru că putem să le pierdem”, a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, Costel Avram, directorul general al ApaServ.
Potrivit focus-energetic, pe piaţă circulă un zvon privind diminuarea valorii minime a unui certificat verde la 20 sau chiar 15 euro. În prezent, tranzacţiile cu certificate verzi sunt, practic, blocate. Toată lumea aşteaptă să vadă cum se va aplica HG 495/2014, prin care marii consumatori de energie sunt exceptaţi, în anumite proporţii, de la achiziţionarea de certificate verzi (CV). La ultima sesiune, pe platforma PCCV, administrată de OPCOM, s-au vândut 350 de certificate! Chiar şi acestea s-au vândut la preţul minim, de 130,69 lei.
Cele trei microhidrocentrale ale ApaServ produc lunar undeva la 180.000 kw/h, reprezentanții societății susținând că toată energia produsă a fost tranzacționată integral, pe bază de contract bilateral și pe PZU.
Cele trei microhidrocentrale asigură și consumul de energie electrică necear fluxului tehnologic în locațiile în care sunt amplasate.
În octombrie, microhidrocentrala de la Valea de Pești a produs 108.000 kw/h, cea de la Polatiște 68.000 kw/h și cea de la Brazi 12.000 kw/h.
ApaServ produce mai multă energie decât consumă, ceea ce o face independentă din punct de vedere energetic. Energia electrică produsă de ApaServ este vărsată în Sistemul Energetic Național, iar operatorul de apă din Valea Jiului achiziționează energia necesară funcționării de pe piață.
Sursa: Gazeta de dimineaţă