Decizie în vigoare, neaplicată Conducerea CEH, băgată în şedinţă de angajaţi
După proteste urmează negocierilor. În timpul campaniei electorale, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a luat o decizie care a fost făcută publică abia după alegerile prezidenţiale. Măsura de diminuare a sporului de pericol şi de subteran pentru angajaţii TESA din cadrul Complexului Energetic Hunedoara i-au scos pe oameni în curtea societăţii în semn de nemulţumire. Acum, conducerea CEH este obligată de “vocea” angajaţilor să se aşeze la masa negocierilor pentru a modifica acele cote.
“S+a rezolvat faptul ca, colegii mei care ne-au reprezentat au reusit sa determine o schimbare de pozitie a adminstratiei in sensul in care sunt de acord de-a se aseza la masa discutilor si a regandi acele cote maximale de intrare in subteran. Acest dialog ar fi trebuit sa aiba loc inainte de a se lua aceasta decizie. Ne-am fi asteptat la un gest onest din npartea directorului general, acela de a revoca aceasta decizie care este pripita si total nefundamentata. Ramane sa ne intalnim luni dimineata la ora 9 si sa incercam sa facem in asa fel incat cotele maximale de intrare in subteran sa fie altele decat cele stabilite prin decizie”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Teoretic, în momentul de faţă începând cu data de 1 decembrie 2014 este în vigoare noua decizie a administraţiei prin care personalul TESA nu mai primeşte acele sporuri. Sindicaliştii spun că există posbilitatea ca acea măsură să nu fie aplicată, iar deocamdată oamenii să rămână cu salariile întregi.
“Ar trebui sa se aplice daca cineva vrea sa respecte legea pentru ca asa cum este ea scrisa ea este cu data de 1 decembrie, insa din cate cunoastem exista din partea directorului general o solicitare de a nu fi pusa in aplicare pana la urmatoarea discutie pe care o va avea cu noi si sper sa se si intample acest lucru”, a mai subliniat sursa citată.
Reprezentanţii salariaţilor Complexului Energetic Hunedoara nu au stabilit o cotă maximală, însă aceştia fac precizarea că sunt directori care au beneficiat de aceste sporuri în condiţiile în care nu au văzut mina.
“Punctul nostru de vedere pe care l-am exprimat este urmatorul, aceste cote maximale nici nu ar trebui sa fie modificate pentru ca cada vorbim de o cota maximala nu inseamna neaparat o cota obligatorie. Este maximum pe care poate sa-l lucreze in subteran o anumita categorie de personal. Daca conducerea unitatii nu este in stare sa disciplineze pontajul in subteran si acest lucru este greu de facut atat timp cat avem directori generali si generali adjuncti care s-au pontan in subteran si ei nu au fost, este vorba de domnul Andronache si domnul Dragoi, este greu sa impui subaltaernilor tai o conduita onesta si legala daca tu ai facut la fel. Daca acestia ar fi apelat la lege si disciplina nu ar fi trebuit sa se modifice nimic”, a conchis Nica.
Prin decizia luată de conducerea CEH angajaţii TESA pierd şi grupa de muncă, lucru care îi afectează vechime.