Procesele se învârt cu telegondola
Acomin cheama din nou la bară administraţia locală din Lupeni. Autorităţile locale din Lupeni sunt chemate din nou în instanţă de către Acomin, constructorul telegondolei din Straja. Un nou proces a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar primul termen a fost stabilit pentru data de 8 ianuarie 2015.
Constructorul telegondolei din Straja nu a primit niciun leu pentru lucrările executate şi mai mult decât atât, nici măcar angajaţii care au deservit instalaţia nu au fost plătiţi de municipalitate. Astfel, constructorul se vede pus în situaţia să nu pornească telegondola.
Salarii neplătite
Personalul care sezonul trecut a deservit instalaţia pe cablu nu a fost plătit de municipalitatea din Lupeni. Înţelegerea dintre constructor şi primărie a fost aceea de a asigura salariile angajaţilor.
“Noi le-am pus la dispoziţie oamenii să deservească instalaţia şi am rămas fără salarii la nivel de cost. Omul trebuie plătit, are familie, are bucurii, are necazuri, are nevoie de bani. Noiu le punem la dispoziţie personal instruit, ei să ne dea banii de salarii”, a declarat în urmă cu câteva săptămâni, Dorin Faur, reprezentant ACOMIN.
În jur de 10 persoane au fost puse la dispoziţia municipalităţii în sezonul trecut pentru a deservi talegondola, dar şi celelalte instalaţii din Straja. Niciunul dintre aceştia nu şi-a primit salariile.
“Nu pot să fac concesii. Eşti la dispoziţia turiştilor. Angajaţii nu au sărbători atunci când turiştii sunt la munte. Dacă autoritatea creează cadru legal pentru plata salariilor atunci telegondola va funcţional, altfel nu”, a mai spus sursa citată.
De cealaltă parte stau cei de la Primăria Lupeni care dau asiguri că telegondola va funcţiona.
“Eu aș putea să zic că suntem pregătiți. Am discutat cu constructorul și ne-a promis că, în prima zi cu zăpadă, telegondola va funcționa și trebuie să am încredere în el”, a spus, În urmă cu câteva săptămâni, Cornel Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Lucrări executate şi nedecontate
Constructorul telegondolei din Straja are de recuperat zeci de milioane de lei pentru lucrările executate la domeniul schiabil. Din cauza arieratelor, constructorul domeniilor schiabile din ţară a ajuns campionul datornicilor.
“Avem în continuare 35 de milioane de lei neîncasaţi. Noi nu am primit niciun leu, singurii bani recuperaţi a fost TVA-ul la factură”, a mai precizat Faur.
La finele anului 2011, Primăria Lupeni a scos la licitaţie proiectul de dezvoltare al Staţiunii Straja. Contractul, în valoare de 152.909.216 lei, a fost adjudecat de asocierea SC Termogaz Company SA Haţeg, SC Acomin SA Cluj Napoca, SC Kranz Eurocenter SRL Piteşti. De când a fost adjudecat proiectul, la Lupeni au ajuns pentru Straja 37 milioane de lei.
Potrivit datelor oficiale, pentru domeniul schiabil din Straja, Primăria Lupeni are de încasat aproape 50 de milioane de lei de la Guvern, bani pe care trebuie să îi achite firmelor intrate în asociere – Acomin şi Termogaz Company – care au executat lucrări. Staţiunea Straja este cuprinsă într-un amplu program de dezvoltare, respectiv „Schi în România”, în valoare de 45 de milioane de euro, fără TVA.
Pentru a reduce impactul negativ al restrângerii activității din minerit, începând cu anul 2011, administrația locală a municipiului Lupeni a început derularea unui proiect de investiții în strațiunea montană traja. Proiectul a fost aprobat de ministerul existent la vremea respectivă, adică de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și are o valoare de 189.607.421,00 lei cu TVA inclus.Potrivit datelor oficiale, în urma unei centraliză ce datează de la finele anului trecut, la Lupeni, acolo unde funcţionează Staţiunea Straja, Executivul a alocat 1,5 milioane de lei. Aici lucrările au demarat mai târziu decât în Parâng, dar constructorul s-a mişcat mai repede şi fără prea multe piedici, aşa că acum putem vorbi despre o modernă telegondolă deja funcţională.
După ce a executat lucrări de milioane de lei la dezvoltarea domeniilor schiabile din ţară, firma Termogaz a intrat în insolvenţă. În urmă cu câţiva ani în ţară au început lucrări de modernizare a domeniilor schiabile. Termogaz Company şi+a adjudecat multe dintre aceste contracte, a efectuat lucrări pentru care nu şi+a primit banii, iar acum a intrat în insolvenţă. Pentru a+şi recupera banii, administratorul judiciar al firmei caută dreptatea în instanţă şi tocmai de aceea a acţionat în judecată şi administraţia locală de la Lupeni.