Licitaţie publică pentru câinii pensionari din Poliţie
Zeci de mii de oameni cer o lege specială pentru animalele folosite de instituţiile statului şi care, atunci când sunt prea bătrâne sau bolnave pentru a mai fi utile, sunt “casate” sau scoase la licitaţie, fără să li se mai acorde şi o “pensie”.
Situaţia acestor animale anume antrenate să participe la diverse misiuni a ieşit la iveală o dată cu impresionantul caz al lui Max, câinele care detectează bombe şi care a efectuat timp de 3 ani misiuni în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi care a fost scos din serviciu de Armata Română pentru că s-a îmbolnvit grav. “Max nu este singurul animal cu epoleţi care nu are dreptul la „pensie” potrivit legislaţiei din România. Atât la MApN, cât şi la MAI, cainii si caii sunt bunuri de inventar, ca urmare sunt daţi la casat atunci când nu mai sunt de folos”, se arată în conţinutul petiţiei. Cei care au semnat petiţia cer parlamentarilor sau Executivului, “în virtutea dreptului acestora la iniţiativă legislativă, să promoveze un act normativ care să permită adopţia pentru animalele care s-au aflat în serviciul Statului prin instituţiile acestuia, la incheierea activităţii, la termen sau anticipat. Proiectul legislativ trebuie să prevadă dreptul de preemţiune a adopţiei pentru personalul împreună cu care animalele au efectuat serviciul şi, de asemenea, obligaţia ministerelor de resort de a furniza alocaţii de hrană şi sprijin pentru ingrijire medicală”.
Câinii, ajutoarele poliţiştilor hunedoreni
La nivelul IPJ Hunedoara sunt 13 câini, 2 de urmă şi 11 de însoţire. Nu mai au grade, ca altă dată, dar meritele lor rămân incontstabile în misiunile poliţiştilor. Sunt exemplare relativ tinere, care au în medie 4 – 5 ani, însă, la fel ca şi în cazul oamenilor, munca de poliţie este solicitantă, iar organismul se resimte mai repede decât în condiţii obişnuite. Aşa că, la 8 ani, un câine poliţist poate deveni pensionar şi, potrivit actualelor proceduri, este scos la vânzare. “Se stabileşte preţul şi se scoate la licitaţie”, a explicat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
De regulă câinii ajung la cei care i-au îngrijit, dar numai după ce este parcursă procedura de licitaţie publică, altfel nu se poate din punct de vedere legal. Deocamdată, poliţiştii hunedoreni nu mai au câini “pensionabili”, însă anul trecut, la nivelul IPJ Hunedoara s-a organizat o astfel de licitaţie publică. Au fost scoşi la vânzare cinci câini, trei masculi si douã femele, cu vârste cuprinse între 8 si 11 ani, pentru care s-a considerat că nu mai au capacitate de muncă, tocmai din cauza vârstei înaintate.