Serviciul unic de termoficare, atribuit prin negociere directă. Pierderile rămân!
Serviciul unic de termoficare din Valea Jiului va fi atribuit rpin negociere directă, asta după ce două licitaţii au fost organizate degeaba, pentru că nu au fost suficienţi competitori. Asta, însă, nu va rezolva problema reţelelor învechite şi a pierderilor imense. a rezolva, însă, problema pierderilor şi a conductelor învechite.
Procedura se va derula în data de 29 ianuarie, la Primăria Municipiului Petroşani, acolo unde s-au desfăşurat şi cele două licitaţii pentru atribuirea contractului, dar care nu au prezentat interes. „Atribuirea serviciului d termoficare se va face prin negociere directă”, a precizat Nicu Taşcă, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Petroşani. Serviciul, unic pentru toată Valea Jiului, va fi preluat de Complexul Energetic Hunedoara, aşa cum s-a şi preconizat încă de la înfiinţarea ADI Termoficare, care va trebui să se ocupe de producerea, transportul şi distribuţia agentului termic către beneficiarii din întreaga Vale a Jiului. De precizat că, prin Hotărârea Consiliului de Administraţie 24 / 21.10. 2014 s-a aprobat participarea Sucursalei Electrocentrale Paroşeni la licitaţia organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Termoficare Valea Jiului pentru preluarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.
Pierderi pe reţele de 150 tone/ oră!
Se pune, însă, problema, reţelelor învechite, care pot ceda în orice moment şi care sunt aducătoare de mari pierderi. Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, spune însă că nici nu se poate pune problema înlocuirii reţelelor actuale, deşi recunoaşte că starea tehnică a conductelor este proastă. Astfel, în regim de vară, pierderile sunt de circa 60%, iar iarna, când gradul de încărcare al reţelelor este mai mare, pierderile sunt de circa 50%. „Adaosul de completare în reţelele de termoficare este de aproximativ 150 de tone/ oră. La ora actuală, pierderea pe reţele este de 170 tone/oră. Într-adevăr, reţelele, atât din Valea Jiului, cât şi din Deva, sunt în proprietatea CEH, lucru care nu este corect. Erxistă un act normativ, vechi de câţiva ani, care arată că infrastructura de transport şi distribuţie trebuie să fie în proprietatea consiliilor locale”, explică directorul Aurel Niculescu. În judeţul Hunedoara, doar reţelele de distribuţie sunt acum în proprietatea administraţiilor publice, în timp ce transportul a rămas în ograda CEH, respectiv la cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni. „Şi reţelele de transport ar trebui trecute în proprietatea autorităţilor publice, păentru că numai aşa putem lucra cu fonduri nerambursabile măcar parţial”, a precizat directorul general al CEH. Niculescu spune că, şi dacă vor prelua sistemul unic de termoficare, CEH va angaja cheltuieli doar pentru repararea, întreţinerea şi exploatarea reţelelor. El este de părere că ar fi ideal ca reţelele să treacă în proprietatea Consiliului Judeţean, mai ales că vorbim despre un sistem unic pentru toată Valea Jiului, şi să rămână în exploatrea CEH, ca şi sistem integrat, cu continuarea programului de contorizare individuală.