Gerul Bobotezei a ”încins” liniile telefonice ale Apa Serv Valea Jiului
Gerul din noaptea de marți spre miercuri a făcut ca numărul intervențiilor echipelor de la operatorul de apă și canal să crească vertiginos. Zeci de apeluri au fost înregistrate la dispeceratul SC Apa Serv Valea Jiului, după temperaturile extreme înregistrate în Valea Jiului, oamenii solicitând ajutorul echipelor de intervenție din cauză că le-au înghețat rețele de apă potabilă.
Directorul tehnic al operatorului de apă spune că s-a prevăzut din timp că vor fi necesare foarte multe intervenții și echipele au fost mobilizate pentru a nu fi pusă în pericol alimentarea cu apă. ”Unele intervenții sunt curente, dar avem și intervenții caracteristice perioadei reci. Branșamente înghețate, chiar acum am fost în Colonie, la o gospodărie nelocuită, unde curgea apa. Nu avem ceva foarte grav, canale înfundate cum a fost la Institut. S-a desfundat imediat și pentru că a ieșit apa în parcare, am cerut ajutorul primăriei. Cu utilajele de deszăpezire de la primărie am înlăturat și gheața formată după ce a fost desfundat canalul”, a declarat directorul tehnic al SC Apa Serv Valea Jiului, Florin Donisa.
Gerul punea în pericol într-o oarecare măsură și alimentarea cu apă a întregii regiuni, dacă nu s-ar fi intervenit la timp pentru a menține în funcțiune captările de apă. ” Prin captări ținând cont de faptul că este perioada rece, se intervine mult mai des. Pe la Polatiște trebuie mers mult mai des decât de obicei. Aceste intervenții le facem de foarte mulți ani, sunt caracteristice acestei perioade. La captări se adună gheață în gura prizei de captare și trebuie spartă în permanență. Sunt locuri la captări unde se intervine mai ușor cum ar fi Taia și Jieț, dar sunt și cele unde accesul este mai greoi cum este la Polatiște ori la Izvorul”, explică directorul tehnic, Florin Donisa.
Cele mai multe intervenții provocate de ger au fost înregistrate în prima zi din acest an, la dispeceratul Apa Serv Valea Jiului fiind înregistrate peste 100 de solicitări.