Miturile deshidratarii: 6 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre cum sa ramai hidratat

Fiecare celula din corpul uman are nevoie de apa pentru a functiona bine. Avem nevoie de apa pentru a regulariza temperatura, pentru a amortiza socurile articulatiilor si organelor si a le proteja, si pentru a ajuta digestia sa mearga bine.

Majoritatea dintre noi bem cel putin o anumita cantitate de apa pe zi, dar acum ca este vara si mercurul in urcare, este important sa fii mai vigilent ca niciodata.  Aici sunt cateva dintre cele mai comune mituri ale deshidratarii – si faptele din spatele acestora.
Mit: deshidratarea este deranjanta, dar nu periculoasa
apa deshidratare
Fapt: Desi majoritatea dintre noi vor experimenta doar simptomele deshidratarii usoare, precum dureri de cap, toropeala si scaderea volumului de urina sau transpiratie, aceasta poate deveni severa si sa necesite ingrijire medicala. Complicatiile serioase includ inflamarea si marirea volumului creierului, crize de lesin, blocaj renal si chiar moartea, potrivit Mayo Clinic.
Din fericire, adultii pot de obicei sa anihileze inca de la inceput deshidratarea cu orice lichid suplimentar, potrivit Mayo Clinic. Dar cand nu o fac in stadiile timpurii, adultii pot dezvolta sete extrema, ameteala si confuzie, si incetarea urinarii. Simptomele ar trebui luate chiar si mai in serios la copii si la persoanele in varsta, in special diareea, voma, febra, incapacitatea de a pastra fluidele, iritabilitate sau confuzie.
Mit: daca iti este sete, esti deja deshidratat
Fapt: nu este prea tarziu. De fapt setea este modul in care corpul iti spune sa bei apa, si nu ai riscul sa devii deshidratat la un nivel periculos din minutul in care simti un pic de uscaciune. “Cand devii insetat, deficitul de apa din corpul tau este ceva obisnuit – este un senzor foarte sensibil”, afirma dr. Stanley Goldfarb, profesor de medicina la University of Pennsylvania. “Ar putea fi vorba de doar 1% reducere din totalul de apa al corpului. Si doar cere sa bei un pic de lichide”.
De fapt bautul atunci cand iti este sete (suna destul de normal, corect?) este o metoda destul de sigura de a ramane hidratat, spune dr. Timothy Noakes, profesor de educatie fizica si sport la University of Cape Town in Africa de Sud si autor al cartii Waterlogged/Saturat de Apa. “Nu spui catelului sau pisicii tale cand sa bea, ele au un mecanism al setei. De ce ar trebui ca oamenii sa fie singurele animale din lume carora trebuie sa li se spuna cand sa bea apa?”
El atribuie in mare masura aceasta atitudine de “nu faci bine” industriilor de imbuteliere a apei si de bauturi sportive. “Comercializarea si industrializarea ne-au spus ca oamenii sunt slabi” zice el, “cand in realitate capacitatea noastra de a alerga pe caldura ne-a ajutat sa pacalim stravechii nostri pradatori precum leii si tigrii”. “Ar trebui sa nu fi supravietuit niciodata, si brusc ni se spune ca nimeni nu stie cand sa bea?”
Mit: Oricine trebuie sa bea opt pahare de apa pe zi
Fapt: Aceasta regula empirica este depasita, propagata astazi in mare parte de companiile de imbuteliere a apei. Deci

cat

de multa apa ai nevoie tu sa bei cu adevarat?

Institutul de Medicina din SUA (Institute of Medicine – IOM) recomanda barbatilor sa consume in mare trei litri de lichide in total zilnic, iar femeilor 2,2 litri, in timp ce altii spun ca nu este nici o nevoie sa fortezi consumul de apa daca nu esti insetat.
Tine minte ca acele nivele de consum includ mai mult decat doar apa, spune Noakes. “Ceea ce ar trebui sa se spuna este cati litri de lichide pe zi”, spune el, amintind ca trebuie sa sorbi lichide suplimentare cu cat faci mai multe exercitii fizice. Cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe, chiar si bauturile indulcite ofera corpului mai multa apa – desi nu am recomanda pe acestea pentru scopuri de hidratare, sau de fapt pentru nimic altceva. Chiar mancarea conteaza. Circa 20% din apa bauta de o persoana obisnuita provine din mancare, potrivit IOM, in special din alimentele cu continut ridicat de apa, precum pepenii si castravetii.
La sfarsitul zilei, cat de multa apa ar trebui sa bei este extrem de personal: oricata ti-ar stinge setea.
Mit: Urina limpede este semn sigur de deshidratare
Fapt: Desi poate ca a fi atent la urina nu este cea mai placuta activitate de vara, poate cu adevarat sa furnizeze o masura a cat de hidratat (sau deshidratat) esti, esential in timp real. Dar nu la urina limpede ar trebui sa fii atent, ci mai degraba la nuanta de galben pal. Lawrence Armstrong, cu doctoratul in medicina, un fiziolog al exercitiilor fizice si profesor la Human Performance Laboratory (Laboratorul de Performante Umane) al University of Connecticut, a stabilit o diagrama a culorii urinei pentru a modela o masura a deshidratarii. Bazandu-te pe aceasta diagrama, poti sa iti ajustezi ingerarea de lichide, a relatat New York Times. (Tine minte ca anumite suplimente – si alimente – pot schimba culoarea urinei tale).
Mit: Nu se poate sa bei prea multa apa
Fapt: Suprahidratarea poate fi extrem de periculoasa – dar este relativ rara.
Bautul a prea multa apa duce la ceea ce este numita hiponatremie, cand nivelul de sodiu din corp este asa de diluat, incat celulele incep sa se umfle. Simptomele includ de obicei greata, voma, dureri de cap, confuzie si oboseala, si pot escalada pana la crize convulsive si coma.
Asta nu inseamna  sa nu bei cand iti este sete! Intr-adevar este nevoie sa dai pe gat cantitati enorme de apa pentru a provoca asa-zisa intoxicatie cu apa. De aceea maratonistii sunt unii dintre cei mai comuni suferinzi de hiponatremie. Dintre cele 2 600 de cazuri de hiponatremie care au necesitat spitalizare si de care stie Noakes, el spune ca “nici unul nu ar fi trebuit sa se imbolnaveasca”. Dam de bucluc doar daca bem mai mult decat ne este sete, spune el, fie ca este vorba de un sfat demodat, sau de reclame la bauturi sportive.
Daca tot mai esti ingrijorat, ia in considerare aceasta regula de bun simt: incearca sa nu bei pana te simti plin doar de apa.
Mit: practicantii de exercitii fizice au nevoie de bauturi sportive
Fapt: Daca practici exercitii fizice pentru mai putin de o ora, apa este tocmai buna. Dar, nu consumi rezervele de electroliti si glicogen decat daca iti lucrezi corpul mai mult de o ora. Atletii de anduranta pot beneficia de pe urma amestecului corect de zaharuti (citeste: energie) si sodiu, desi bauturile sportive de azi, cu ingrediente lungindu-se pe kilometri de eticheta si cu aditivi artificiali comerciali cu nume imposibil de pronuntat nu ar fi cea mai desteapta alegere.
In loc de acestea, fa-ti tu singur una! Sau incearca unele dintre alimentele ce pot actiona ca o alternativa naturala la bauturile sportive. Sau ia in considerare varianta de a uita complet de ele.


« (Știre anterioară)