Consiliul de Combatere a Discriminării, cu ochii pe Primăria Petroşani/ Au demarat cercetările în cazul lui Mircea Borca
Oficialii Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării au demarat procedurile legale în cazul lui Mircea Borca, fostul angajat al Primăriei Petroşani care a fost dat afară doar pentru că medicul i-a dat voie să lucreze doar 4 ore pe zi.
Mircea Borca s-a adresat, printr-o petiţie, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, iar şefii CNCD confirmă că deja s-a constituit un dosar în acest sens. „CNCD a fost învestit, chiar de dl. Mircea Borca, cu o petiţie înregistrată la sediul Consiliului, sub nr. 19837/ 2014, constituită în dosarul cu numărul D729/2014”, a precizat preşedintele CNCD, Astalos Csaba Ferenc. În plus, acesta a menţionat că deja au demarat procedurile legale în acest caz.
Reamintim că, deşi medicii i-au dat voie să lucreze în continuare, însă numai 4 ore pe zi, Mircea Borca a fost pus, sec, pe liber chiar de şeful SPADPP Petroşani, Daniel Vişan, asta deşi nu a avut nici măcar o absenţă nemotivată, deşi venea la lucru într-un picior. Mircea Borca a lucrat iniţial la Compartimentul Transport din cadrul Primăriei Municipiului Petroşani, însă, în urma unei afecţiuni grave, a rămas fără un picior. A fost mutat la Staţia de Sortare a Deşeurilor, unde s-a dus la lucru timp de 8 ore/zi. Era încadrat ca şi consilier în cadrul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat şi, conform adeverinţelor pe care le deţine, în ultimii trei ani nu a avut nicio absenţă nemotivată sau concediu fără plată, deşi de ani de zile are un picior amputat. Anul acesta, însă, lui Mircea Borca i s-a emis Decizia Medicală Asupra Capacităţii de Muncă nr. 277 din 2014, cu gradul III de invaliditate. În condiţiile legii, o persoană cu un astfel de diagnostic poate lucra 4 ore pe zi, iar actul medical a fost adus la cunoştinţa directorului executiv al SPADPP, Daniel Vişan. Numai că acesta l-ar fi pus fără discuţii pe liber, fără să-i ofere vreo alternativă. Cazul lui Mircea Borca a intrat în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care trebuie să verfice dacă a fost comisă vreo discriminare, în condiţiile în care fostul angajat nici măcar nu ar fi fost consultat la luarea deciziei de eliberare din funcţie din cauza problemelor medicale.
Pe de altă parte, directorul Daniel Vişan a precizat că Mircea Borca şi-a semnat deja lichidarea şi că la SPADPP nu există momentan vreun post de 4 ore de lucru pe zi.