Cu ochii pe minele viabile/ Mintia nu are active suficiente ca să le transforme în garanţii
Active ale minelor viabile din Valea Jiului ar putea fi transformate ]n garanţii pentru chinezii ce ar urma să retehnologizeze Termocentrala Mntia.
Ca să mai poată funcţiona, Mintia trebuie să-şi reabiliteze grupul 4 și instalațiile de desulfurare la grupurile 3 și 4. Contractul a fost perfectat la începutul lunii septembrie 2014, cu prilejul vizitei în China a premierul Victor Ponta şi a fost anunţat ca o mare realizare, dar încă nu a fost implementat. Un contract în valoare de 270 de milioane de dolari, bani care trebuie returnaţi de Complexul Energetic Hunedoara, din surse proprii, pemtru că vorbim despre un credit furnizor. În plus, creditul trebuie garantat tot de căter CEH, iar Mintia nu are suficiente active pe care să le gajeze. Surse bine informate spun că la ora actuală garanţiile cerute de chinezi nu pot fi acoperite. „În urma evaluării făcute, s-au găsit garanţii în valoare de 160 de milioane de dolari. Ar mai fi necesare încă 120 de milioane de dolari, garanţii ce trebuie găsite urgent, aşa încât să înceapă lucrările”, spun sursele noastre. Aşa că, deşi iniţial susţineau că activele celor patru mine viabile nu sunt luate în calcul, oficialii CEH se uită acum direct spre Valea Jiului, în încercarea de a acoperi diferenţa.
Ameninţată cu închiderea
Investiţiile la Mintia sunt absolut obligatorii, pentru că, dacă nu se realizează, termocentrala ar putea fi închisă din acest an tocmai pentru că nu îndeplinește condițiile de mediu.
La începutul lunii septembrie, Guvernul a anunţat că a fost încheiat contractul pentru modernizarea Grupului 4 şi realizarea instalaţiilor de desulfurare de la grupurile 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia, investitorii fiind chinezii de la compania China National Electric Engineering Construction Corporation. Contractul, în valoare de 270 de milioane de dolari, a fost perfectat cu prilejul vizitei în China a premierul Victor Ponta, dar cu semnarea contarctului a fost însărcinat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, şi preşedintele Consiliului Naţional de Administraţie China National Electric Engineering Corporation, Xin Chunsheng. Banii pentru investiţii sunt practic un credit care trebuie rambursat de către CEH, ceea ce, spun oficialii, pentru entitatea energetică reprezintă o povară de circa 20 de milioane de dolari pe an.