Ce o leagă pe Elena Udrea de Monica Iacob – Ridzi
Dincolo de faptul că numele amândurora este legat de cel al fostului preşedinte Traian Băsescu, între Elena Udrea şi Monica Iacob – Ridzi mai este o legătură: avocatul ales de Udrea să o reprezinte, Alexandru Chiciu.
Elena Udrea şi-a găsit apărător care să o reprezinte în dosarele instrumentate de DNA şi pentru care este la un pas de arest preventiv. Este vorba despre Alexandru Chiciu, considerat un foarte bun avocat, care a mai reprezentat în instanţă şi alte „VIP-uri”, printre care chiar Monica Iacob – Ridzi, condamnată în prima instanţă pentru fapte de corupţie. De precizat că Alexandru Chiciu vine chiar din rândul procurorilor DNA, deci nu este străin de practicile acestora şi de modul lor de lucru. El a condus Secția II din Parchetul Național Anticorupție, până în momentul în care a fost destiuit de către Monica Macovei, deși era în concediu. Ulterior acesta a contestat decizia, a avut câștig de cauză, dar a doua zi a renunţat la post şi și-a dat demisia din fruntea Secției a II a PNA. Conform presei vremii, Chiciu a acuzat-o atunci pe Macovei că s-ar fi interesat de un dosar penal în care erau implicaţi Rodica Stănoiu şi doctorul Şerban Brădişteanu. De asmenea, fostul procuror – actual avocat Alexandru Chiciu a devenit cunoscut prin faimosul „Dosar Flota”, în care apare şi numele lui Traian Băsescu, alături de alte persoane.
După ce s-a retras din magistratură, Chiciu și-a făcut propriul cabinet de avocatura. Afaceristul Sorin Ovidiu Vântu, fostul ministru Monica Iacob Ridzi, fostul judecător CSM, Toni Neacșu, iar acum Elena Udrea sunt doar câteva din numele pe care Chiciu i-a reprezentat în diferite acțiuni în instanță.
Monica Iaciob – Ridzi din nou la Înalta Curte
Pe de altă parte, procesul în care Monica Iacxob – Ridzi este judecată pentru fapte de corupţie are luni termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul se află la Completul de 5 judecători, în fază de apel.
Monica Iacob – Ridzi a fost condamnată, la finele lunii ianuarie 2014, la 5 ani de închisoare cu executare, iar după cinci luni de la pronunţare instanţa supremă a redactat motivarea deciziei. Un document care se întinde pe mai mult de 870 de pagini, în care completul de trei judecători explică de ce s-a ajuns la această pedeapsă pentru fostul ministru şi celelalte persoane trimise în judecată de DNA. Magistraţii arată că s-a pronunţat o pedeapsă cu executare din cauză că faptele fostului ministru al Tineretului sunt de o „gravitate extremă”, pentru că a încercat să şteargă urmele informatice ale infracţiunilor de corupţie pe care le-a comis.
În acest dosar în care sunt nu mai puţin de 12 inculpaţi s-a formulat apel, atât de către inculpaţi, cât şi de către Ministerul Public- Parchetul de pe lânga Înalta Curte De Casaţie şi Justiţie – D.N.A., care cere o pedeapsă mai mare decât cea pronunţată în prima instanţă.
Reamintim că fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, împreună cu alte 11 persoane a fost trimisă în judecată în acest dosar instrumentat de procurorii DNA în 3 mai 2011, fiind acuzată de fapte de corupţie în legătură cu manifestările organizate în anul 2009 de Ziua Naţională a Tineretului.