Instanţa blochează licitaţia pentru blocul de lux al lui Simota
Cine a sperat că îşi va recupera datoriile de la Simar, firma controlată de omul de afaceri Alin Simota, după vânzarea blocului de lux deţinut în Petroşani mai are de aşteptat. Instanţa a blocat licitaţiile pentru înstrăinarea imobilului, care a fost pus sub sechestru.
Blocul din Petroşani deţintut de societatea Simar este sechestrat în contul prejudiciului calculat în dosarul de evaziune fiscală. Odată cu consamnarea la închisoare, judecătorii de la Petroşani au admis şi acţiunea civilă formulată în dosar de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală- Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timișoara, Administraţia Judeţeană A Finanţelor Publice Hunedoara. Astfel, Simota a fost obligat, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC SIMAR SRL Petroșani prin lichidator judiciar Insolvent Consult SPRL, la plata sumei de 412458,50 lei, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data scadenţei până la data plăţii efective a prejudiciului. Şi pentrua fi siguri că pot recupera sumele respective, magistraţii au mai decis să menţină măsura asiguratorie a sechestrului asupra blocului de locuinţe deşinut de Simar. Acelaşi imobil considerat cel mai valoros bun din patrimoniul firmei aflată în lichidare prin vânzarea căruia se spera că se va putea recupera o bună parte din debitele societăţii. Simar are datorii faţă de creditori, faţă de bugetul local al municipiului Petroşani, dar şi faţă de instituţia bancară ce a acordat creditul pentru construcţia lui.
Datorie neplătită, bloc nefinalizat
Ansamblul de locuinţe a fost amenajat pe o fundaţie săpată încă din 1989 şi pe care administraţia publică din Petroşani i-a concesionat-o omului de afaceri pe o perioadă de 49 de ani contra sumei de 3 USD/mp/an. Iar pentru construcţia imobilului, Alin Simota a contractat un credit bancar. Calculele iniţiale erau profitabile, mai ales că apartamentele urmau să aibă finisaje de lux şi au fost scoase la vânzare la preţuri cuprinse între 35.000 şi 50.000 de euro. Numai că nici un apartament nu a fost vândut, preţul fiind considerat prea mare, iar imobilul nu a mai fost finalizat. În plus, nici ratele creditului nu au mai fost achitate, aşa că banca a decis să execute silit firma prin care omul de afaceri a contractat creditul, în contul datoriei. Blocul de locuinţe are subsol, parter, două etaje şi mansardă, adică în total 28 de apartamente, 19 garaje şi 16 boxe.