Valea Jiului, cronica unui jaf de 25 de ani
Valea Jiului a intrat în faliment odată cu mineritul. Sute de milioane de lei din bugetul de stat se scurg anual spre o industrie care supravieţuieşte cu greu. După ce a închis mine, a concediat angajaţi şi a finanţat programe de reconversie profesională a zeci de mii de oameni, Guvernul eşuează, an de an, în a găsi o strategie de salvare a mineritului.
Nicolae Dicu:
Era regina mineritului. În sensul că, în primul rând când vorbeai de mineri, vorbeai de Valea Jiului.
60.000 de oameni coborau în subteran acum 25 de ani ca să scoată la suprafaţă aurul negru. Militarii erau folisiţi pentru a livra o productie de un milion 200.000 de tone de cărbune. Lignitul și huila ajungeau în majoritatea termocentralelor românești. După 1990, minele s-au dovedit ineficiente și mari poluatoare. Au fost închise rând pe rând. Minerii trebuiau recalificați.
Lucian Bode, fost ministru al Economie:
Știu că sunt alocaţi peste 140 de milioane de lei, bugetul Societăţii Naţionale de Închidere Mine Valea Jiului. Tocmai pentru ca cei disponibilizaţi să primească plăţi compensatorii şi binenţeles să fie pregătiţi profesional pentru a ocupa altă meserie decât cea de miner.
Deciziille politice şi administrative care trebuiau să salveze valea mai mult au îngropat-o.
Petre Roman, fost prim-ministru:
S-au furat bani masiv! Cu structurile de conducere. S-au furat! Cu cât aceste mine au devenit, cu cât complexul ăsta a devenit să zicem mai autonom, cu atât s-au furat mai mulţi bani.
Directorii nu au avut niciodată un plan de redresare pe care să-l pună în aplicare
Petre Nica, lider de sindicat:
Au fost numiţi pe criterii politice de cele mai multe ori, manageri, care nu au făcut decât să servească clientele politică. Nimeni nu a fost până la urmă tras la răspundere pentru rezultatele bune s-au proaste pe care le-a lăsat în urmă.
Contractele defectuoase încheiate cu firme de casă fac declinul şi mai accentuat.
Miron Cozma:
Cum au ajuns?! Asta e întrebare. Cum au putut?! Diferenţa între găinarii ăştia din Valea Jiului, că aştia sunt nişte găinari şi ăia de la Bucureşti e imensă. Ăia de la Bucureşti au luat cam 95% din bani, iar ăştia dacă au luat şi ei 5%
La cine vă referiţi?
La toate guvernele!
Lucian Bode, fost ministru al economiei:
Tu ai pe stoc huilă şi decizi să aduci din Serbia, din Ungaria…nu mai ştiu de unde au adus atunci peste 300 de mii de tone. Este de neînţeles! Acolo vorbim de conflicte politice, de interese politice, ale unor clanuri din PSD care numesc directori, numesc membri consiliului de administraţie, numesc membri AGA.
Conflicte politice, decizii proaste, furt şi firme căpuşă. Asta a primit Valea Jiului în ultimii 25 de ani, iar mineritul pare a avea o situaţie clară.
În 2015 ,mai coboară în subteran puţin peste 5000 de oameni. Doar şapte mine mai funcţionează, iar trei din ele se vor închide până în 2018. Datoriile la bugetul de stat au depăşit însă 1 miliard de euro, iar liderii privesc detaşat situaţia.
Nicolae Drăgoi, fost director:
Datoriile veneau din 1990, de pe vremea mineriadelor, de pe vremea… Nu a fost vina ultimilor conductori ai acestor societăţi. A fost dobânzi la dobânzi şi problemele care-au fost. Nu pot s învinuiesc pe nimeni pentru aşa ceva. Fiecare răspunde pentru perioada pe care a fost pe o anumită funcţie.
Sursa: www.digi24.ro