Sanatoriul din Brad este pus în pericol din cauza defrişărilor

danSanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad a fost înconjurat până în urmă cu doi ani de o pădure deasă, care oferea un climat revigorant pacienţilor care veneau să se trateze aici de afecţiuni pulmonare. Cu girul Ocolului Silvic, susţine directorul sanatoriului, Ionel Circo, pădurea din jurul unităţii medicale este retezată, iar dacă defrişările vor continua în acest ritm sănătatea celor peste 1.500 de pacienţi trataţi în sanatoriu va fi în pericol.

„Pădurea de fag, brad şi stejar care înconjoară sanatoriul şi asigura un mediu natural nepoluat, cu concentraţie mare de oxigen şi ozon în atmosferă, este defirşată de firme private, cu acordul Ocolului Silvic. Noi nici măcar nu am fost consultaţi, iar aceste defişări care au loc de doi ani şi continuă în prezent ne afectează negativ. Raderea pădurii din jurul sanatoriului afectează nu numai climatul dar şi ambianţa acestuia”, spune Ionel Circo, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad.

dan1 „Firmele care taie pădurea comercializează lemnul inclusiv la export. Se defrişează pădurea fir cu fir, până la zero, în imediata vecinătate a sanatoriului, iar cei care o fac fiolosesc utilaje grele. Era normal să fie lăsată o perdea de protecţie în jurul sanatoriului, măcar de 10 – 20 de metri, care să ne asigure acel climat natural necesar”, a mai precizat Ionel Circo, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad.

Conducerea sanatoriului a sesizat Primăria Brad şi Consiliul Judeţean Hunedoara, cu privire la defrişări.

„Defrişările din jurul unităţii medicale din Brad reprezintă un gest absolut inacceptabil. Locaţia pentru un sanatoriu este definitorie. El a fost amplasat într-o pădure, tocmai pentru climatul pe care aceasta îl oferea, iar acum au loc defrişări masive în zonă, ce reprezintă practic un atentat la sănătatea pacienţilor. Vom face demersuri pentru ca defrişările să fie stopate”, a declarat Dorin Gligor, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Sanatoriul a fost construit în 1942, ca loc de refacere pentru angajaţii minelor care erau administrate de Societatea Mica. Ulterior Ministerul Sănătăţii i-a schimbat destinaţia iniţială în cea de centru de tratament şi datorită cadrului natural potrivit în care a fost amplasat.