Veste bună pentru tineri: pot primi 50.000 de euro, nerambursabili. Ce trebuie să facă

bani-euroUna dintre masurile de succes pentru finantarea satului romanesc pana in 2013 a fost, fara indoiala, Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”. Prin intermediul acestei masuri au primit finantare nerambursabila aproximativ 10.000 de tineri din mediul rural si este asteptat ca numarul acestora sa fie chiar mai mare incepand cu anul 2015, avand in vedere faptul ca prima de instalare va creste de la 40.000 la 50.000 de euro.

Noua sub-masura ce va fi disponibila incepand cu Martie 2015, se va intitula: “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Ce inseamna tanar fermier?

Conform articolului 2 din Regulamentul UE nr. 1305 / 2013, tanarul fermier este o persoana cu varsta de pana la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii.

Mai multi bani pentru instalarea tinerilor fermieri incepand cu 2015

Prima veste buna pentru cei ce vor sa isi inceapa o afacere in agricultura este cresterea bugetului masurii de la aproximativ 270 milioane de euro (in perioada 2007 – 2013), la putin peste 400 milioane de euro in perioada 2014 – 2020, iar prima de instalare pentru fiecare tanar fermier va creste de la 40.000 de euro, la 50.000 de euro in 2015.

Sumele acordate tinerilor fermieri sunt nerambursabile si nu presupun vreun aport propriu la proiect.

In continuare, aceasta masura va fi accesata pe baza unui plan de afaceri, intocmit de catre tanarul fermier ce solicita prima de instalare. In functie de marimea suprafetei detinute, sau de numarul de animale aflata in gospodaria sa, acesta se va incadra pentru un ajutor financiar nerambursabil cuprins intre 15.000 de euro si 50.000 de euro.

Ca si pana in prezent, prima de instalare va fi achitata catre tanarul fermier in doua transe:

1. 80% din suma, imediat dupa semnarea contractului de finantare
2. 20% din suma, in momentul in care planul de afaceri prezentat este implementat, nu mai devreme de 1 an, dar nici mai tarziu de 3 ani.

Pentru implementarea planului de afaceri, tinerii fermieri au la dispozitie 3 ani, dar va sfatuim sa realizati investitia in cel mult 1 an, pentru a intra in posesia transei a doua mai devreme.
Evident, cei care nu isi respecta propriul Plan de Afaceri, vor suporta corectii financiare, urmand sa returneze banii primiti, in raport cu obiectivele nerealizate.

Care sunt cheltuielile eligibile?

Toate cheltuielile si activitatile relevante pentru implementarea in bune conditii a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile. Se va permite achizitia de teren, achizitia de animale, echipamente, utilaje, etc. Trebuie urmarit cu mare atentie faptul ca ajutorul financiar este acordat pentru sporirea dimensiunii economice si, totodata, a veniturilor generate de afacere.
Care sunt conditiile de eligibilitate?

Pentru a primi prima de instalare, tinerii fermieri trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

– Solicitantul detine o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 15.000 si 50.000 euro (valoare Productie Standard).
– Solicitantul detine sau dobandeste competente sau calificari profesionale specifice pana la finalizarea proiectului.
– Solicitantul are domiciliul stabil in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul unde se afla exploatatia.
– Solicitantul lucreaza efectiv in agricultura si nu detine concomitent un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau zonei limitrofe;
– Solicitantul demonstreaza, inaintea celei de-a doua transe de plata, imbunatatirea performantelor economice ale exploatatiei, prin productia proprie comercializata in procent de minim de 20% din valoarea primei transe de plata.

Exemplu: Cu alte cuvinte, daca va incadrati pentru o prima de instalare de 50.000 de euro si ati primit in prima transa 80% din acesti bani (adica o suma de 40.000 de euro), transa finala nu va fi platita pana cand nu dovediti faptul ca ati avut vanzari de 20% din aceasta valoare, respectiv vanzari suplimentare de 8.000 euro.

Principalele documente solicitate la depunerea unui proiect pentru instalarea ca tanar fermier sunt:
– documente de proprietate sau folosinta pentru exploatatia agricola (de la caz la caz, acestea pot fi pentru teren, cladiri, animale, pasari, albine, etc)
– copie a diplomei de studii
– Carte de munca sau adeverinta de la locul de munca pentru a dovedi timpul efectiv lucrat in agricultura in ultimele 12 luni inainte de instalarea pe cont propriu. Acest document poate fi inlocuit cu o declaratie pe proprie raspundere prin care solicitantul confirma ca este membru al unei familii de fermieri
– Certificate privind lipsa datoriilor fiscale sau sociale, atat pentru sediul social,cat si pentru fiecare punct de lucru inregistrat.

Sursa articol: antenasatelor.ro



« (Știre anterioară)