Scrisoarea către preşedinte, pentru salvarea de la dispariţie a pădurii din Brad
Defrişările de pădure care au loc în această perioadă în jurul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad i-au îngrijorat pe localnici.
Matei Raul Florin, un tânăr de 35 de ani, din Brad, a decis să ceară ajutorul preşedintelui României, Klaus Iohannis, în încercarea de a opri tăierile de copaci, care afectează starea de sănătate a pacienţilor din spital.
„D-le Președinte, Prin pârghiile puterii pe care le dețineți, vă solicit ajutorul pentru stoparea tăierii pădurii care înconjoară un obiectiv strategic din orașul meu, Brad, județul Hunedoara. De câțiva ani, mai precis în urmă cu doi ani, în zona Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad, s-a început tăierea pădurii de fag, stejar, brad care înconjoară spitalul, în acest fel anulând într-o măsură eficacitatea vindecării de către medicii de aici a diferitelor afecțiuni pulmonare, TBC, silicoză, astm, de care suferă un număr mare din locuitorii acestuia. Orașul Brad, până nu demult, și-a desfăşurat întreaga activitate economică prin exploatări miniere. Aici este celebra mină de aur de la Gura-Barza, de unde în trecut s-a scos cca. 1 la sută din producția totală de minereu de aur, la nivel mondial. Direcția Silvică Hunedoara, prin intermediul Ocoalelor Silvice care-i sunt subordonate, având pădurea în proprietatea lor, adică a statului (a noastră) a făcut un adevărat măcel aici. Pe o suprafață mare a versanților s-au efectuat operațiuni de tăiere ,, la ras”. Această pădure este esențială, are un rol primordial pentru buna vindecare a celor aflați în suferință, ea este o barieră verde, de protecție care în acest scop a fost plantată și tot în acest scop acest sanatoriu a fost construit în mijlocul ei. Sanatoriul de pneumoftiziologie Brad are peste 1.500 de pacienţi pe an, el deservind întreaga zonă de vest a ţării. Directorul acestui spital, dr. Circo Ionel, a tras și el nenumărate semnale de alarmă, dar fără un rezultat pozitiv. Operațiunile de tăiere continuă și în prezent, în timp ce şefii Direcţiei Silvice Hunedoara încearcă să ne inducă în eroare și să ascundă adevăratul dezastru și declară că există un amenajament silvic acolo. „S-au făcut tăieri progresive în acel loc, pentru regenerarea pădurii. Este vorba despre aproape trei hectare în jurul sanatoriului. Noi facem lucrările potrivit amenajamentelor”, spun cei de la Direcţia Silvică. Am făcut adresă oficială către Ministerul Mediului, Apei și al Pădurilor, am trimis informații către toate posturile importante de televiziune din țară, dar într-un final m-am gândit că ar fi mai indicat să vă cer dvs. ajutorul. Am mare încredere în sloganul dvs. de campanie „România lucrului bine făcut „. Tăierea codrilor noștri fără discernământ nu se încadrează în acest mesaj și de aceea îndrăznesc să vă cer ajutorul. Vă mulțumesc ! Cu respect, Matei Raul Florin. Un tânăr de 35 de ani, căsătorit, cu doi băieți, pe care vrem să-i creștem într-o Țară frumoasă și sănătoasă!”, a scris tânărul din Brad.
Pădure retezată
El a declarat că speră ca autorităţile să ia măsuri pentru a opri tăierile de pădure.Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad a fost înconjurat timp de peste şapte decenii de o pădure deasă, care oferea un climat revigorant pacienţilor veniţi să se trateze aici de afecţiuni pulmonare. Cu girul Ocolului Silvic, susţine directorul sanatoriului, Ionel Circo, pădurea din jurul unităţii medicale este retezată, iar dacă defrişările vor continua în acest ritm sănătatea celor peste 1.500 de pacienţi trataţi în sanatoriu va fi în pericol. „Pădurea de fag, brad şi stejar care înconjoară sanatoriul şi asigura un mediu natural nepoluat, cu concentraţie mare de oxigen şi ozon în atmosferă, este defirşată de firme private, care exportă lemnul”, spune Ionel Circo, managerul Sanatoriului din Brad. Peste trei hectare de pădure au fost retezate până în prezent, iar defrişările vor continua.
„Se taie pădurea fir cu fir, până la zero, în imediata vecinătate a sanatoriului. Trebuia lăsată o perdea de protecţie în jurul spitalului, măcar de 10 – 20 de metri”, a mai precizat managerul spitalului TBC. Sanatoriul din Brad a fost construit în 1942, ca loc de refacere pentru angajaţii minelor care erau administrate de Societatea Mica. În anii următori, Ministerul Sănătăţii i-a schimbat destinaţia iniţială în cea de centru de tratament pentru bolnavii cu afecţiuni pulmonare. Conducerea sanatoriului a sesizat Primăria Brad şi Consiliul Judeţean Hunedoara, cu privire la defrişări şi la faptul că drumul folosit de tăietorii de pădure a fost distrus de utilajele grele. „Noi, dacă a fost nevoie să tăiem un copac uscat din curtea sanatoriului am avut nevoie de mai multe aprobări. Cei care retează pădurea din jurul spitalului o fac fără probleme„, a mai afirmat Ionel Circo.
Consilul Judeţean Hunedoara a trimis adrese către Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Silvică şi Instituţia Prefectului, în care reclamă faptul că „tăierea vegetaţiei din jurul sanatoriului duce la imposibilitatea funcţionării tratamentului medicamentos al pacienţilor, care va fi lipsit de efectele dorite în lipsa condiţiilor de vegetaţie şi ambient”. „Sanatoriul a fost amplasat într-o pădure, tocmai pentru climatul pe care aceasta îl oferea, iar acum au loc defrişări masive, ce reprezintă practic un atentat la sănătatea pacienţilor”, a declarat Dorin Gligor, preşedintele interimar al CJ Hunedoara. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara susţin că tăierile sunt legale. „Pe mai bine de 90 la sută din suprafeţele vizate de aceste tăieri există seminţiş de fag apărut şi bine dezvoltat. Practic, este o tăiere prin care dorim să încurajăm regenerarea pădurii din zonă”, declara, recent, Horia Golea, reprezentantul Direcţiei Silvice Hunedoara.