Sanatatea femeilor – aspecte care le fac inegale in fata barbatilor
Astazi, in medicina sunt luate in considerare tot mai mult diferentele biologice dintre barbati si femei, in scopul perfectionarii practicilor medicale si a terapiilor.
In trecut, medicina a fost dominata de un punct de vedere masculin. Cercetarile au fost efectuate in special pe organismul barbatului. „Insa astazi suntem tot mai constienti ca exista diferente semnificative intre sexe, in materie de sanatate„, afirma Wendy Klein, specialist in medicina interna, potrivit Repli.net.
„Dincolo de diferentele biologice vizibile, intre barbati si femei exista diferente la nivel de organe, tesuturi, sisteme, la nivel celular si sub-celular. Barbatii si femeile sunt diferiti si in ceea ce priveste rapunsul la medicamente”, apreciaza acelasi medic.
Ca urmare a acestor diferente, femeile pot fi dezavantajate din punct de vedere al sanatatii in fata barbatilor. Iata cateva dintre aceste aspecte:
Simptome diferite in functie de sex
Cel mai concludent exemplu in acest sens este faptul ca, adesea, femeile nu au simptomele clasice ale unui atac de cord. „Durerile ascutite in piept sau in brat pot fi simptome clasice pentru barbati, insa, adesea pe femei le incearca senzatii mai subtile, cum ar fi palpitatiile, oboseala, senzatia de arsura si sentimentul ca ceva nu este in regula”, spune medicul de familie Judy Chamberlain, insistand asupra faptului ca aceste simptome vagi trebuie tratate cu toata seriozitatea atunci cand pacientele le acuza.
Alcoolul si tutunul au impact mai mare
A fuma si a bea este mai periculos pentru femei. Fumatoarele, fata de fumatori, sunt mai susceptibile de a se confrunta cu o criza cardiaca sau un accident vascular, de a suferi de diabet,colesterol marit sau boli respiratorii, inclusiv cancer pulmonar. Pentru femei este mai greu sa renunte la acest obicei daunator, deoarece simptomele de sevraj sunt mai puternice decat in cazul barbatilor.
In ceea ce priveste alcoolul, lucrurile stau la fel. Stomacul femeilor produce intr-o cantitate redusa o enzima care ajuta la digerarea alcoolului, de aceea acesta trece intr-o cantitatea mai mare in sange. Femeile se imbata mai repede, iar sanatatea le este afectata intr-o masura mai mare de bautura. Consumul mare de alcool este factor de risc pentru probleme cardiace, cancer de san, infertilitate.
Mai predispuse la anxietate si depresie
Femeile sunt de doua pana la trei ori mai predispuse decat barbatii de a suferi de anxietate, stari depresive, atacuri de panica. In cazul depresiei, sanatatea fizica a femeilor poate fi afectata intr-o masura mai mare decat in cazul barbatilor. Din motive hormonale, depresia poate aparea atunci cand femeile se asteapta sa fie cel mai fericite, si anume dupa ce nasc.
Raspunsul la medicamente
Femeile pot reactiona in mod diferit la medicamente fata de barbati. De exemplu, ciclul menstrual poate influenta actiunea antidepresivelor, iar anestezia s-ar putea sa fie mai putin eficienta decat in cazul barbatilor. Antibioticele insa au o actiune mai puternica asupra lor.
Schimbari care lasa urme
De-a lungul vietii, organismul femeii este supus unor schimbari care influenteaza sanatatea: aparitia menstruatiei, anii de fertilitate, menopauza. In aceste diferite etape, femeile se pot confrunta cu efectul contraceptivelor, cu maladii sexuale transmisibile, cu probleme de reproducere, cu boli ginecologice, cu incontinenta urinara dupa nastere.
Mai putin atente la propria persoana
Coplesite de probleme, femeile isi pot neglija sanatatea. Preocupate de binele copiilor, al sotilor, al parintilor in varsta, femeile pot ignora propriile nevoi, ceea ce le poate afecta starea de santatate.
„Femeile trebuie sa invete sa aiba grija de ele insele. Nu este suficient sa mearga in mod regulat la medic. Trebuie sa manance sanatos si la timp, sa faca miscare si sa renunte la obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul si dulciurile in exces, la care se apeleaza pentru a contracara stresul”, spune medicul de familie Judy Chamberlain.
Mai afectate de anumite boli
Potrivit specialistilor, femeilor sunt afectate intr-o proportie mai mare de anumite boli, iar formele pe care le fac pot fi mai grave. De exemplu:
– astmul : femeile necesita mai des spitalizare pentru aceasta boala
– obezitatea : schimbarile hormonale joaca un rol impoartant
– tulburarile de alimentatie : bulimia, anorexia sunt caracteristice femeilor in cea mai mare masura
– osteoporoza : 80% dintre suferinzi sunt femei
– bolile cu transmitere sexuala : simptomele sunt mai vagi in cazul femeilor, intarziind depistarea afectiunilor de acest gen
– insomia : hormonii, sarcina si menopauza pot cauza tulburari ale somnului
– bolile autoimune : in special tiroida autoimuna si lupusul ataca femeile in proportie coplesitoare.
ziare.com