Încearcă să convingă Comisia Europeană pentru înjumătăţirea restructurărilor de la SNIMVJ
Numărul personalului disponibilizat în acest an de la Societatea Naţională de Închideri de Mine ar putea fi înjumătăţit, dacă oficialii Comisiei Europene îşi vor da acceptul. Ministerul Energiei încearcă să-i convingă pe cei de la CE de necesitatea acestui lucru.
Atât reprezentanţii societăţii, cât şi sindicatele au propus reducerea la jumătate a numărului disponibilizărilor pentru a nu afecta grav activitatea minelor neviabile şi, inclusiv, programul de închidere a minelor de cărbune necompetitive. Programul de închidere pentru anul 2015 prevede disponibilizarea a aporoape 700 de persoane de la SNIMVJ, dar sindicaliştii spun că, dacă ar pleca aceşti oameni, nu s-ar mai putea respecta condiţiile din acest proiect elaborat în anii 2010-2011 şi aprobat ulterior de Uniunea Europeană. “Considerăm că programul de închidere este depăşit acum de realităţile din teren. Prin urmare, împreună cu conducerea societăţii am solicitat Consiliului Concurenţei reducerea numărului de disponibilizări pentru anul în curs la 350 de persoane. În acest sens a fost depus un memorandum la care aşteptăm un răspuns’’, preciza preşedintele Sindicatului “Huila”, Lazslo Domokos.
Problema este susţinută şi de Ministerul Energiei, iar ministrul Andrei Gerea şi-a exprimat speranţa că vor găsi înţelegere la nivelul Comisiei Europene.”Eu sper să avem o relaţie bună, aşa cum încerc să am dialog cu toată lumea. Încerc să le explic (n.r. celor de la CE) care sunt nevoile şi care sunt presiunile la care trebuie să facem faţă în România. Eu sper să fie înţelegători”, a declarat Gerea.
La minele Paroşeni, Uricani şi Petrila – declarate nerentabile din punct de vedere al cheltuielilor de producţie – mai lucrează acum aproximativ 1.700 de salariaţi, iar reducerea numărului acestora cu 695 de persoane ar fi de natură să afecteze îndeplinirea obiectivelor stabilite în programul de producţie şi închidere. Pogramul prevede că minele Paroşeni şi Uricani vor mai extrage cărbune până în anul 2017 inclusiv, iar în anul 2018 se vor efectua lucrări de închidere a abatajelor. Pentru Mina Petrila, anul 2015 ar fi ultimul în care se mai extrage cărbune, după care exploatarea ar trebui să treacă la procedurile de închidere.