Ţinutul vitregit al Pădurenilor: şoselele care leagă satele din jurul Hunedoarei sunt distruse de gropi
Drumurile care fac legătura între Hunedoara şi satele din Ţinutul Pădurenilor au ajuns întro stare dezastruoasă şi au nevoie urgentă de reparaţii.
Şosele ca Hunedoara – Teliuc – Topliţa, Hunedoara – Teliuc – Ghelari, Hunedoara – Teliuc – Govăjdia – Lelese ori (parţial) Hunedoara – Zlaşti – Boş – Cerbăl sunt aproape nepracticabile din cauza gropilor. Lor li se adaugă reţeaua de drumuri de pământ şi forestiere, ridicate la rang de drumuri judeţene, care leagă satele de munte. Dincolo de Ghelari, drumurile de pământ care duc spre Bunila, Vadu Dobrii, Alun şi spre alte sate răsfirate pe munţii Hunedoarei au dat naştere la numeroase reclamaţii. „Ne este din ce în ce mai greu să trăim în aceste locuri, din ce în ce mai izolate de restul lumii. Oamenii din sat au cerut Consiliului Judeţean să se implice urgent în repararea şi modernizarea lor, altfel riscăm ca satele noastre să dispară treptat. Deja, locuri ca Alun, Sohodol sau Vadu Dobrii mai supravieţuiesc doar cu câteva familii”, susţine Dorin, un localnic din Poieniţa Voinii. Viorel Rotaru, director tehnic în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara, susţine că în perioada următoare vor avea loc reparaţii pe toate tronsoanele de drumuri judeţene din Ţinutul Pădurenilor, unde este necesar acest lucru. „Lucrările de reparaţii vor începe o dată ce vremea va permite şi, de asemenea, vom reabilita şi drumul dintre Ghelari şi Bunila”, a declarat Viorel Rotaru.
Ţinutul pitoresc al Hunedoarei
În prezent, cea mai modernă şosea din Ţinutul Pădurenilor este tronsonul de circa 30 de kilometri dintre Topliţa şi Lunca Cernii de Sus, până la limita judeţului Hunedoara cu judeţul Caraş-Severin. Drumul judeţean a fost inaugurat în toamna anului 2013, fiind modernizat printr-un proiect finanţat cu fonduri de la Uniunea Europeană.
Ţinutul Pădurenilor se întinde între Valea Mureşului şi Ţara Haţegului şi este mărginit de Munţii Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii şi Topliţa şi 40 de sate de munte. Este unul dintre cele mai pitoreşti locuri al Hunedoarei, pe care turiştii îl vizitează pentru frumuseţea peisajelor şi pentru aspectul arhaic, plăcut, al satelor.