Expoziţie inedită de arhitectură în Hunedoara: lucrările academicianului Petre Antonescu
Hunedorenii sunt invitaţi să viziteze o expoziţie inedită în memoria arhitectului Petre Antonescu, autorul unora dintre cele mai apreciate proiecte de arhitectură din România. Operele sale sunt expuse la Galeria de Artă Forma, din Hunedoara.
Galeria de Artă Forma din Hunedoara va găzdui, timp de trei săptămâni, o expoziţie de proiecte de arhitectură. Imaginile şi schiţele celor mai frumoase clădiri proiectate de arhitectul Petre Antonescu pot fi văzute la galeria din centrul civic al municipiului. „Încercăm să păstrăm o linie ascendentă a calităţii expoziţiilor care au loc la Galeria de Artă din Hunedoara”, spune artistul plastic Radu Roşian, cel care a făcut posibilă organizarea evenimentului. Expoziţia se adresează iubitorilor de frumos, iar organizatorii îi invită în special pe elevi şi pe tineri să o viziteze. „Se poate vedea o arhitectură de foarte bună calitate, al unui maestru al artei, Petre Antonescu, unul dintre părinţii arhitecturii româneşti. Toate lucrările sale au ajuns să fie monumente de arhitectură şi sunt o pildă pentru toţi arhitecţii, dar şi pentru publicul larg”, spune arhitrectul Dorel Pasăre, din Târgu Jiu. Expoziţia este organizată de Ordinul Arhitecților Târgu Jiu, Uniunea Artiştilor Plastici din România-Filiala Hunedoara şi Primăria Hunedoara.
A proiectat Arcul de Triumf
Petre Antonescu (n. 29 iunie 1873, Râmnicu Sărat – d. 22 aprilie 1965, București) a fost arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice și academician. S-a impus printre personalitățile de frunte ale școlii de arhitectură românească, dominând activitatea arhitecturală din prima jumatate a secolului XX, prin promovarea unui coerent stil arhitectural neo-românesc. În 1945 a fost ales membru titular al Academiei Române. Petre Antonescu este autorul proiectelor unor clădiri publice monumentale (palate administrative, bănci, ministere) și a unor locuințe, toate fiind clădiri la a căror arhitectură a elaborat, aplicat și dezvoltat forme plastice arhitecturale viguroase, originale, dând o interpretare inedită formelor și elementelor arhitecturii românești vechi. Printre lucrările sale cele mai reprezentative se numără clădirea Primăriei Municipiului București, ridicată între anii 1906 și 1910 și completată în anii de după 1945, fosta clădire a Palatului administrativ din Craiova (1912 – 1913) și cea a Băncii de Investiții din București (1915 – 1923). În toate aceste clădiri monumentale, se întâlnesc numeroase interpretări originale și interesante ale pridvoarelor, loggiilor, ancadramentelor de ferestre și uși, brâielor și altor elemente ale arhitecturii tradiționale românești. Alături de numeroase clădiri având diferite funcțiuni sociale, Petre Antonescu este și arhitectul Arcului de Triumf, monument închinat Unirii Tuturor Românilor din 1918, inaugurat la 1 decembrie 1936 pentru a sărbători 18 ani de la eveniment.