Reţinuţi de poliţişti în dosarul „regelui asfaltului” din Banat
Mai mulţi hunedoreni au fost reţinuţi de poliţişti, după audieri, în dosarul „regelui asfaltului din Banat”, cum este supranumit Georgică Cornu. În total, percheziţiile de marţi dimineaţă ale poliţiştilor din Mehedinţi, ajutaţi de colegi din mai multe judeţe, inclusiv din Hunedoara, s-au soldat cu rerţinerea a 19 persoane, printre care mai mulţi hunedoreni.
Anchetatorii au precizat că, în urma descinderilor de marţi şi a audierilor au fost reţinute, pe bază de ordonanţă, 19 persoane, între care şi omul de afaceri Georgică Cornu, dar şi mai multe persoane din judeţul Hunedoara. Printre ei se află şi un om de afaceri din Valea Jiului care deţine o firmă în Petroşani ce are ca obiect de activitate închirierea și leasingul cu alte mașini, echipamente și bunuri tangibile.
Pentru toţi cei 19 s-a formulat propunere de arestare preventivă şi au fost prezentaţi instanţei de judecată, pentru acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani. Totodată, în urma percheziţiilor de marţi dimineaţă, care au avut loc în Bucureşti şi alte zece judeţe, anchetatorii au indisponibilizat un număr de 16 autoturisme a căror valoare depăşeşte 600.000 de euro. La auidieri au ajuns 49 de persoane, de la care a fost ridicată suma de 700.000 de lei cash – şi s-au indisponibilizat bunuri imobile în valoare de 360.000 lei.
Reamintim că marţi dimineaţă poliţiştii au descins în zeci de locaţii din Bucureşti şi alte zece judeţe – Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa – la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea.Anchetatorii spun că, în perioada 2008-2014, un număr de 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prin aceste operaţiuni fictive, suspecţii ar fi prejudiciat bugetul cu peste nouă milioane de euro. Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi făcut mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor.