De duminica, administratorii de bloc vor trebui sa indeplineasca o obligatie in plus

blocAdministratorii de bloc vor avea de indeplinit o noua obligatie, se precizeaza intr-un act normativ care se va aplica de duminica. Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat sustine ca reglementarile nu vin in sprijinul administratorilor, ci, dimpotriva, maresc birocratia si costurile administrarii blocurilor.

Legea nr. 34/2015 pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 172 din 12 martie 2015 si va intra in vigoare pe 15 martie, informeaza avocatnet.ro.

Documentul stabileste o noua obligatie pentru administratori, in sensul ca acestia vor informa periodic proprietarii in privinta veniturilor si cheltuielilor asociatiei si isi vor asuma raspunderea pe acest lucru.

Concret, administratorii vor trebui sa informeze trimestrial, in scris sau prin posta electronica, proprietarii, membrii asociatiei de poprietari, cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de poprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari, se precizeaza in legea care se va aplica de duminica.

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat nu este de acord cu acest document, pentru ca introduce niste obligatii pentru conducerea asociatiilor care maresc birocratia si costurile administrarii, se precizeaza intr-un comunicat al ligii, remis anul trecut redactiei.

Noile reglementari nu vor veni in sprijinul proprietarilor si vor restrictiona, practic, dreptul existent de a solicita oricand informatii si in plus, vor substitui obligatiile cenzorilor, se arata in comunicatul citat.

Mai mult, Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat sustine ca legislatia in vigoare permite proprietarilor sa solicite diverse informatii privind activitatea asociatiei de proprietari. Astfel, acestia au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Conform legislatiei actuale, proprietarii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie, la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de zece zile de la afisarea listei de plata. La randul sau, presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de sapte zile.

Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de poprietari prevede ca administratorul, persoana fizica sau juridica, are, in principal, urmatoarele atributii:

– prestarea serviciilor in mod profesional;
– gestionarea bunurilor materiale si a fondurilor banesti;
– efectuarea formalitatilor necesare in angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea si intretinerea cladirii, derularea si urmarirea realizarii acestor contracte;
– asigurarea cunoasterii si respectarii regulilor cu privire la proprietatea comuna;
– gestionarea modului de indeplinire a obligatiilor cetatenesti ce revin proprietarilor in raport cu autoritatile publice. Obligatiile cetatenesti sunt cele stabilite, potrivit legii, de adunarea generala a proprietarilor;
– indeplinirea oricaror alte obligatii expres prevazute de lege.

In plus, pe langa atributiile mentionate mai sus, administratorii vor trebui sa informeze trimestrial proprietarii in privinta situatiei financiare a asociatiei si sa isi asume raspunerea pe acest lucru, dupa ce noile dispozitii vor intra in vigoare duminica.

gherlainfo.ro