Expedierea pasapoartelor la domiciliu, pentru persoanele care solicita acest lucru, va fi facuta, de la 1 aprilie, de Posta Romana, conform unui anunt recent al societatii. Cetatenii romani pot solicita sa primeasca pasapoartele la adresa de domiciliu inca de la mijlocul anului trecut.
De la 1 aprilie, pasapoartele vor fi expediate solicitantilor de Posta Romana
„Posta Romana incepe, din 1 aprilie, sa distribuie pasapoartele catre persoane fizice, in urma castigarii unui contract cu o valoare estimata de 495.000 de lei (aproximativ 111.000 de euro). Astfel, operatorul national de servicii postale va expedia, la domiciliu, pana la 45.000 de documente de calatorie, pe durata a doi ani”, scrie in anunt.
Contractul a fost castigat de Posta Romana in urma unei proceduri de cerere de oferte organizata de Directia Generala de Pasapoarte, care a avut ca obiect achizitionarea de servicii de curierat pentru expedierea pasapoartelor catre cetatenii romani.
Potrivit sursei citate, destinatarii vor avea la dispozitie o modalitate de verificare online a expedierilor si vor fi anuntati prin SMS referitor la data livrarii. Totodata, solicitantii vor fi informati si cu privire la taxele aferente serviciului.
In afara de expedierea la domiciliul/resedinta titularului, pasaportul simplu electronic mai poate fi trimis, asa cum este precizat in HG nr. 1087/2013, si la domiciliul/resedinta persoanei care a formulat cererea.
Contravaloarea serviciului, asa cum a fost anuntata initial de Directia Generala de Pasapoarte, este de 8,68 de lei, inclusiv TVA, insa reprezentantii Postei Romane n-au precizat daca acest tarif va fi modificat sau nu. Curierul livreaza documentul de calatoriesub semnatura de primire doar titularului, unuia dintre parinti – in cazul copiilor cu varsta mai mica de 14 ani – sau unei persoane imputernicite prin procura.
Totusi, daca nu doresc expedierea prin curier, cetatenii pot ridica pasaportul simplu electronic direct „de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si de la oficiile consulare ale Romaniei in strainatate unde a fost depusa cererea ori, dupa caz, de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate pentru care a optat solicitantul”, conform HG nr. 1087/2013.
avocatnet.ro