Destine împletite. Un preot din Petroşani l-a condus pe ultimul drum pe Arsenie Boca – „Sfântul Ardealului”!
Destinul unui preot din Petroşani s-a împletit cu cel al Părintelui Arsenie Boca, al cărui mormânt este loc de pelerinaj. Octavian Pătraşcu este unul dintre cei mai vechi şi mai respectabili oameni ai Bisericii din Valea Jiului şi a participat cu trupul, cu inima, cu sufletul la înmormântarea celui care avea să devină „Sfântul neîncoronat al Ardealului”
Părintele Octavian Pătraşcu, unul dintre cei mai vechi preoţi din Valea Jiului, l-a cunoscut personal pe Arsenie Boca încă de când avea doar în gând să îmbrăţişeze haina preoţească şi care a participat la înmormântarea sa. Şi-a dorit mereu să-l întâlnească, iar acest lucru s-a întâmplat. Amintirile îi sunt vii şi acum, iar timpul nu a şters memoria acelor clipe. An de an, Preotul Octavian Pătraşcu se reculege la Prislop de cel puţin trei ori pe an: la hramurile mănăstirii, dar şi în ziua în care „Sfântul neîncoronat al Ardealului” este comemorat de mii de credincioşi. Octavian Pătraşcu l-a cunoscut pe Arsenie Boca în 1956, la Petroşani – unde era invitat de Părintele Protopop de atunci. Proaspăt absolvent de liceu, vroia să dea admitere la Teologie şi a aflat că părintele Arsenie Boca vine în Petroşani. Vroia să-i ceară binecuvântarea, dar erau acele momente tulburi, în care fiecare pas al „Sfântului Ardealului” era urmărit des ecuritate „Auzisem de Sfinţia Sa şi eram curios să-l văd şi să îi cer binecuvântarea pentru acest gând al meu. Ne-am dus la gară să-l întâmpinăm. Am stat puţin mai în spate, Părintele s-a dus, s-au îmbrăţişat, şi i-a spus de mine, că vreau să-i cer binecuvântarea. A răspuns că s-ar bucura dar dacă vine acum la mine nu cred că mai are posibilitatea să meargă al Teologie. Era urmărit pas cu pas”, rememora Părintele Octavian Pătraşcu.
Imediat după aceea, Arsenie Boca a şi fost arestat, dar Părintele Pătraşcu a reuşit totuşi să-şi împlinească acel vis, de a-l vedea ,întâlnindu-se faţă în faţă cu cel despre care se spune că era înzestrat cu har divin. „În 1962 începusem activitatea la Centrul Eparhial, la Episcopia Aradului şi Hunedoarei. După un an s-a dat decretul de amnistiere a deţinuţilor politici şi atunci a fost şi dânsul eliberat. Avea un regim special, cu domiciliu obligatoriu în Bucureşti, unde lucra la atelierul de pictură al Institutului Biblic de Misiune Ortodoxă.Eu mergeam atunci săptămânal la Bucureşti, cu tot felul de probleme de rezolvat. Şi, ori de câte ori mergeam la Bucureşti, treceam şi pe la atelierele Schitului maicilor, care era aproape de Partiarhie şi atunci aveam ocazia şi să-l văd şi să-l salut cu discreţia şi cu rezerva cuvenită şi impusă”, a mărturisit Octavian Pătraşcu.
La căpătâiul lui Arsenie Boca
S-a mulţumit să îl vadă chiar şi pe furiş pe cel pe care îl preţuia şi îl admira ca un adevărat sfânt. Dar viaţa a hărăzit altfel, iar Octavian Pătraşcu l-a însoţit şi pe ultimul drum pe Părintele Arsenie Boca, în Cimitirul Mănăstirii Prislop. Se întâmpla la finele lunii noiembrie, în 1989. Era la Episcopia Aradului, duminică dimineaţa, pentru Sfânta Liturghie. Telefonul suna instistent în Cabinetul Preasfinţitului Episcop Timotei, actual Înalt Preasfinţitul Timotei, iar cel care a ridicat receptorula fost preotul Octavian Pătraşcu. Maica stareţă Apolinaria, prima după reînfiinţarea Mănăstirii Prislopului, l-a rugat să anunţe că a decedat părintele Arsenie şi că în testamentul acestuia este menţionată insistent dorinţa de a fi înhumat în Cimitirul Mănăstirii Prislop. Episcopul nu a putut ajunge la înmormântare, iar Preotul Octavian Pătraşcu a fost cel care a dus mesajul Episcopiei Aradului la înmormântarea părintelui Arsenie Boca, şi a slujit alături de ceilalţi preoţi la slujba atât de încărcată de emoţie. I-a mulţumit lui Dumnezeu că i-a oferit şi acest prilej, de a-l conduce pe ultimul drum pe cel pe care l-a preţuit atât. A fost un sobor de preoţi, iar faima „Sfântului neîncoronat al Ardealului” s-a dus mai departe.
Legat pentru totdeauna de Prislop
Octavian Pătraşcu a rămas legat de Prislop pentru totdeauna. E prezent la hramul de primăvară al Mănăstirii, în 8 mai, de Ziua Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan, dar şi în 14 septembrie, la Înălţarea Sfintei Cruci. Apoi şi la parastasele pentru cinstirea memoriei lui Arsenie Boca. Este convins că avea însuşiri duhovniceşti deosebite, un om foarte bine pregătit inclusiv în domeniul artei şi medicinii, dar prima trăirea sa duhovniceasă. Preotul petroşenean este de părere că, atunci când Dumnezeu va orândui, va fi canonizat.