Primarul Devei vrea trimiterea paramedicilor SMURD în subordinea ministerului
Primarul Devei, Petru Mărginean, a declarat astăzi că va propune ca paramedicii din cadrul Asociaţiei Salvital – SMURD, din judeţul Hunedoara, să fie preluaţi de Ministerul Afacerilor şi Internelor, astfel încât să poată beneficia de condiţii de salarizare similare cu cei care activează în cadrul ministerului.
Hunedoara este unul dintre puţinele judeţe în care paramedicii SMURD nu se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Primarul Devei, Petru Mărginean, susţine că acest lucru îi dezavantajează pe paramedicii, care nu au aceleaşi condiţii salariale ca şi colegii lor din subordinea M.A.I. „Eu cred că este normal şi corect ca aceste module SMURD să fie în subordinea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă şi din punct de vedere al salarizării paramedicilor, pentru că muncesc la fel ca şi ceilalţi paramedici din ţară. În plus de asta, eu cred că trebuie să ne gândim că paramedicii ar trebui să beneficieze de pensie în condiţii similare celor care lucrează în cadrul ISU. De aceea, dorim să avem o discuţie cât mai urgentă cu domnul secretar de stat Raed Arafat pe această temă, pentru a vedea cum pot fi transferaţi, cu finanţare cu tot la ISU. Există aproape 120 de paramedici în situaţia aceasta, în judeţul Hunedoara şi în judeţele Sibiu şi Mureş, şi cred că dacă marea majoritate sunt în subordinea ISU, nu ar fi o problemă şi ca angajaţii rămaşi la Salvital să treacă la ISU”, a declarat astăzi Petru Mărginean.
Potrivit preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean hunedoara, Dorin Gligor, necesarul de fonduri pentru susţinerea în 2015 a Asociaţiei Salvital, care gestionează modulele SMURD din judeţ, este de 960.000 de lei, la care se adaugă restanţele de circa un milion de lei pe care Consiliul Judeţean la are din anii trecuţi. Asociaţia “Salvital” Hunedoara s-a înfiinţat în 9 martie 2005 prin asocierea a 11 membri fondatori – autorităţi ale administraţiei publice locale şi instituţii publice. „Scopul asociaţiei este crearea unei componente comunitare integrate la nivelul judeţului, specializată în acordarea primului ajutor de urgenţă, resuscitarea şi descarcerarea victimelor accidentelor de orice natură, operaţiunilor de salvare, precum şi transportul acestora la prima unitate medicală cu competenţă adecvată situaţiei sau la punctul de întâlnire cu alte echipaje competente (SMURD)”, a informat Asociaţia Salvital.
În prezent, asociaţia are 61 membri, iar ca angajaţi are peste 80 de paramedici, ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor opt module SMURD din localităţile Deva, Hunedoara, Brad, Petroşani, Vulcan, Petrila, Simeria şi Ilia.