Ministerul Mediului aruncă problema deşeurilor care sufocă mediul pe umerii autorităţilor locale şi ai producătorilor de ambalaje!
În timp ce apele sunt sufocate de deşeuri de platis, care se degradează extrem de greu, ministerul Mediului gândeşte un act normativ care să oblige producătorii de produse ambalate sau ambalaje să asigure reciclarea sau incinerarea lor.
PET-urile sunt aruncate peste tot, al întâmplare, iar România se sufocă sub povara acestor deşeuro. Topirea zăpezilor le-a scos la iveală peste tot, iar apele sunt pline de PET-uri. Campaniile de strângere a gunoaielor au avut efect doar pe termen scurt, fiind insuficiente sau ineficiente. Cele mai periculoase pentru mediu sunt ambalajele de tip PET; sacii sau pungile din plastic, al căror proces de degradare durează sute de ani şi până atunci contribuie la accentuarea gradului de poluare pentru care am fost nu o dată criticaţi. Există, e adevărat, un sistem de amenzi, însă este greu să-l prinzi în flagrant pe cel care poluează.
În consecinţă, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor vrea să schimbe foaia. A fost elaborat un act normativ care stabileşte concret răspunderea financiară şi operaţională pentru valorificarea deşeurilor de ambalaje. Potrivit proiectului de act normativ, autorităţile administraţiilor publice locale, în calitate de deţinători legali ai deşeurilor, au responsabilitatea atât a gestionării corespunzătoare a acestora, cât şi de a valorificas materialul cu valoare de piaţă. Totodată, producătorii de produse ambalate sau de ambalaje vor fi obligaţi să asigure reciclarea sau incinerarea lor în instalaţii de incinerare cu valorificare de energie electrică pentru toate deşeurile colectate separat şi să plătească costul net de colectare, sortare şi, evemntual, de tratare a acestora.
Un mecanism care stimulează colectarea selectivă, dar care aruncă responsabilităţile pe umerii producătorilor şi autorităţilor locale.
Program de măsuri pentru eliminarea poluării
Între timp, însă, la nivel local problema este privită mai practic. Astfel, pentru a rezolva măcar pentru moment problema deşeurilro aruncate la întâmplare va fi constituită o comisie care să și acționeze pe zone. „Am primit un ordin semnat de Prefectul de Hunedoara privind constituirea comisiei de verificare. Este vorba despre o comisie mixtă formată din noi, cei de la sistemul hidrotehnic, Garda de Mediu și cei de la ISU. Vom lua fiecare primărie în parte și vom face un program de măsuri pentru salubrizarea cursurilor de apă și curățirea șanțurilor, pentru pregătirea chiar și în caz de inundații”, a spus Sorin Corici, șef Sistemul Hidrotehnic Petroşani.