Sindicatele din minerit se tem că divizarea CEH ascunde închiderea companiei!
“Fereşte-te de grecii care fac daruri!” sună un cunoscut proverb, pe care sindicaliştii din minerit şi energie par să-lo fi îmbrăţişat. Aceştia se tem că în spatele ideii de divizare a societăţii enregtice se ascunde, de fapt, închiderea CEH treptat şi fără convulsii sociale.
Sindicaliştii atrag atenţia că până şi funcţionarea CEH pe pierdere este o măsură tolerată de Executiv pentru a diminua impactul social al închiderii mineritului, în timp ce idea de divizare a Complexului a fost aruncată pe piaţă tocmai pentru a masca închiderea activităţii CEH treptat, fără a crea convulsii sociale. Pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara se vorbeşte şi despre divizarea entităţii energetice, o soluţie oferită de CE astfel încât compania să poată fi ajutată financiar să cumpere certificatele de CO2. La Petroşani, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a vorbit despre ascest aspect ca despre o soluţie pe hârtie, oferită de Comisia Europeană. „Divizarea a fost oferită ca soluiţie de către Comisia Europeană, de a ne da posibilitatea să alocăm ajutorul de salvgardare pentru achiziţionarea ceritifcatelor de CO2. Acest lucru este necesar pentru că, dacă nu vom face această plată, România va plăti mult mai mult decât cele 11 milioane de euro pentru aceste certificate”, a spus Gerea. Oficialul a explicat că singura posibilitate de a da aceşti bani, fără ca România să intre în procedură de infrigement şi să fie dezavantajată ulterior pe celelalte programe de colaborare cu Uniunea Europeană este ca, la nivel birocratic, entitatea energetică să se intre în procedura de divizare. Cum ar veni, o procedură de faţadă. „Am convenit cu cei de la Comisia Europeană să alocăm aceşti bani de ajutor şi considerăm că intrăm în procedura de divizare. Acest lucru presupune că trebuie să informăm cu privire la un plan ce ar însemna paşi concreţi în timp. Am convenit, de semenea, că acest lucru nu se poate face peste noapte şi totodată am convenit că, dacă planul de restructurare va arăta că avem o şansă la CEH, atunci această divizare nu va avea loc”, explică oficialul.
Numai că sindicaliştii sunt de părere că se încearcă doar acoperirea adevărului. Cei de la “Muntele” sunt de părere că ajutorul promis de Executiv pentru certificatele de CO2 este doar o momeală, care nu rezolvă problema financiară a CEH, în condiţiile în care este acordat cu condiţia acceptării divizării. Iar ajutorul de stat trebuie rambursat în termen de şase luni, în caz contrar se intră în insolvenţă, urmată de faliment, atrag atenţia sursele citate. Reprezentanţii sindicatelor au calculat că CEH are nevoie de aproximativ 200 de milioane de lei pentru a funcţiona în continuare, condiţionat şi de un preţ reglementat sau mix energetic pentru a funcţiona pe termen lung.