Vezi cum a transformat firma controlată de Adrian Gărdean Complexul Energetic Hunedoara în recuperator de creanţe
Complexul Energetic Hunedoara a devenit recuperator de creanţe pentru Termogaz Company, societate controlată de fraţii Gărdean.
Inspectorii Curţii de Conturi au scos la iveală acest ingenios montaj financiar şi au stabilit negru pe alb că societatea energetică “a devenit parctic recuperator de creanţă în numele SC Termogaz Company (furnizorul de drept al UATM Lupeni) din fondurile bugetului de stat. De fapt, încrengătura financiară duce chiar la Primăria Lupeni, de unde Termogaz ar fi avut bani de recuperat. Şi de ce s-ar fi zbătut cei de la Termogaz dacă tot şi-au găsit recuperatorii, adică fix Compelxul Energetic Hunedoara ai cărui foşti şefi au fost de acord cu ideea preluării datoriei?! Practic, după cum au stabilit auditorii externi, CEH şi Termogaz Company au convenit ca avansul acordat de CEH în cadrul unui contract comercial, în valoare de 8.618.000 lei , la care se adaugă alte 5,2 milioane de lei să fie recuperate din bugetul de stat de CEH. În doi timpi şi trei măşcări s-a încheiat un contract de cesiune de creanţă între cele două părţi, banii urmând să fie recuperaţi de la Primăria Lupeni, cu care Termogaz a avut relaşii contractuale.
Ideea acestui contract de cesiune a sumelor datorate de UATM Lupeni are la bază o întelegere comercială, nefinalizată, dintre firma din Haţeg şi complexul energetic. Pe la finele anului 2011, o asociere de trei firme, printre care şi Termogaz Company, trebuiau să realizeze proiectul de colectare și transport în depozit a zgurii, cenuşii şi a produselor de desulfurare. Conform contractului, trebuia să fie achiziţionate, montate şi puse în functiune echipamentele staţiei de şlam dens nr.2, contractul incluzând proiectarea detaliilor de execuţie. CEH a achitat un avans de 8.618.000 lei pentru achizionarea echipamentului necesar efectuării lucrărilor, dar banii ar fi fost folosiţi de Termogaz în alte scopuri. Firma din Haţeg trebuia să returneze banii, în condiţiile în care lucrarea nu s-a efectuat, iar firma a intrat în insolveţă, dar în septembrie 2013 cei doi parteneri de afaceri găsesc ca oportună înceheierea respectivului contract de cesiune de creanţă, prin care entitatea energetică urma să recupereze avansul de la Primăria Lupeni în contul datoriilor pe care aceasta le înregistra către firma din Haţeg, constructor de altfel al domeniului schiabil din Straja.
Toate contractele, parafate într-o singură zi
Contractul a fost parafat în data de 5 septembrie 2013 şi tot atunci a fost încheiat şi un act adiţional prin care CEH şi-.a dat acordul ca din totlul de 13.875.740 lei, suma de 8.618.000 lei – banii pe care îi avea de altfel de recuperat – să rămână în conturile complexului, în timp ce diferenţa de 5.257.740 de lei să fie alocată celor de la Termogaz Company. Şi tot în data de 5 septembrie, angajaţiiCEH se dovedesc plini de zel şi încheie şi acordul cu Primăria Lupeni pentru stingerea obligaţiilor de plată/ fiscale, invocând prevederile OUG 17/2013 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, deşi – spun inspectorii Curţii de Conturi –CEH nu avea înregistrate în contabilitatea sa sume restante de încasat de la bugetul local al Municipiului Lupeni, rezultate dintr-o relaţie de furnizare de bunuri, servicii sau lucrări. Astfel, CEH s-a transformat într-un recuperator de creanţă, aşa cum scrie la manual, au mai stabilit reprezentanţii Curţii de Conturi.