Forţele de intervenţie din Hunedoara vor să fie pregătite în cazul unui accident aviatic
După o serie de nenorociri aviatice soldate cu sute de morţi, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara se pregătesc, deocamdată doar teoretic, să facă faţă unei astfel de situaţii dramatice.
Joi, la sediul ISU Hunedoara s-a desfăşurat Exerciţiul de conducere la sală pentru antrenarea componentelor sistemului judeţean pentru managementul situaţiilor de urgenţă în cazul producerii unui accident de aviaţie civilă, sub directa coordonare a prefectului de Hunedoara, Sorin Vasilescu, şi a subprefectului Gabriel Samoilescu. Exerciţiul a fost prezentat de domnul maior Achim Claudiu – prim adjunct al inspectorului şef al ISU Hunedoara.
Potrivit ISU, tema acestui exerciţiu a fost Planificarea, organizarea şi conducerea intervenţiilor, în cooperare cu componentele S.J.M.S.U. implicate în gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un accident de aviaţie civilă. Practic, scopul acestui exerciţiu a fost antrenarea componentelor S.J.M.S.U. pentru aplicarea măsurilor de răspuns în cazul producerii unui accident de aviaţie civilă. Pe de altă parte, s-a urmărit consolidarea cunoştinţelor participanţilor în ceea ce priveşte modul de planificare, pregătire, organizare, conducere şi desfăşurare a acţiunilor de intervenţie în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.
La această activitate au participat inspectorul şef al IPJ Hunedoara, Liviu Dumitru, Iosif Marius – prim adjunct al Inspectorului de Jandarmi Judeţean, precum şi reprezentanţii U.M. 010099 Brad, Salvamont Hunedoara, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Hunedoara, Aeroclubul Teritorial Deva, asociaţia Club Sportiv Off Road Hunedoara, asociaţia Travel Raid 4×4 Orăştie. În urma desfăşurării acestui exerciţiu, inspectorul şef al ISU Hunedoara, Viorel Demean a concluzionat că au fost îndeplinite, pe lângă obiectivul principal, şi obiectivele generale care au constat în prezentarea atribuţiilor, specifice tuturor structurilor cu atribuţii în gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un accident de aviaţie civilă; verificarea viabilităţii planului operaţional de intervenţie în caz de accident de aviaţie civilă, a Planului roşu de intervenţie şi a procedurilor specifice; perfecţionarea cooperării între subunităţile proprii şi componentele S.J.M.S.U. cu atribuţii în gestionarea unei astfel de situaţii de urgenţă; antrenarea personalului propriu în executarea întrunită a operaţiunilor ce îi revin pe timpul intervenţiilor, conform procedurilor specifice unui accident de aviaţie civilă; lămurirea unor aspecte care ţin de dotarea logistică – mijloacele şi materialele specifice acestui tip de intervenţie; analiza procesului de luare a deciziilor în cazul producerii unei situaţii de urgenţă generată de un accident de aviaţie civilă;
De precizat că în perioada următoare este preconizat să se desfăşoare şi un exerciţiu practic, cu forţe în teren.
foto:evz.ro