Domeniul schiabil din Parâng pleacă de la Kranz Eurocenter la SPADPP!
E oficial. Kranz Eurocenter, firma care administra domeniul schiabil din Parâng, a fost scoasă din “cărţi”. Reprezentanţii Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Petroşani devin, de drept, administratorii Parângului.
Toate bunurile din munte, inclusiv vechiul şi noul telescaun, vor fi adminsitrare de SPADPP, după ce municipalitatea a decis să nu reînnoiască contractul de asociere cu firma Kranz Eurocenter, una dintre societăţile vizate de dosarul DNA “şpagă la MDRT”, firmă controlată de omul de afaceri Adrian Gărdean.
Consilierii locali de la Petroşani sunt aşteptaţi să aprobe proiectul privind “darea în administrare către SPADPP a telescaunului vechi şi a celorlalte rezultate ale implementării Proiectului <<Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng>>”. De precizat că pregătiri de preluare se fac încă de la începutul anului, de când s-a vorbit despee renunţarea la asocierea dintre Primărie şi Kranz Eurocenter, iar în cadrul SPADPP a fost înfiinţat un serbiciu special în vederea administrării domeniului schiabil. “La data de 1 aprilie înceteazăa socierea în participaţiune cu SC Kranz Euroenter SRL. În aceste condiţii, se impune ca bunurile care fac obiectul asocierii, cum sunt telescaunul vechi, telescaunul TS 3 şi celelalte rezultate obţinute în urma implementării Proiectului <<Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng>> să fie date în administrare către SPADPP – Serviciul administrarea domeniului schiabil din Parâng”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Asociere neprofitabilă
Asocierea dintre primăria Petroşani şi cei de la Kranz a fost parafată la începutul anului 2013, după un sezon turistic dezastruos, Primăria Petroşani a motivat necesitatea punerii în valoare a ceea ce se poate din amenajarea domeniului schiabil din Parâng şi, potrivit contractului, repartizarea beneficiului se făcea după achitarea tuturor cheltuielilor generate de exploatarea domeniului schiabil, iar cotele de participare la profit şi pierdere au fost stabilite la 88, 76% Primăria Petroşani, reprezentând procentul lucrărilor achitate către Kranz Eurocenter, respectiv 11,24% societatea privată, reprezentând procentul lucrărilor neachitate de către municipalitate.
Între timp, însă, nemulţumiri au fost de ambele părţi, astfel că s-a decis încetarea contractului de asociere şi preluarea angajaţilor care deservesc acum instalaţiile de transport pe cablu la primărie.
Implicaţi în scandalul şpăgilor de la MDRT
Controlată de omul de afaceri Adrian Gărdean, pus sub urmărire penală în Dosarul “Gala Bute”, Kranz Eurocenter este amintită direct de procurorii anticorupţie într-o extensie a dosarului principal, legată de şpaga ce ar fi fost dată la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe vremea când era condus de Elena Udrea. Astfel, anchetatorii susţin că există probe că finanţările pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a domeniilor schiabile erau făcute doar contra unui comision de 10%. DNA susţine că există probe că s-au dat şpăgi pentru finanţările acordate pentru programele de dezvoltare a domeniilor schiabile din Parâng şi Straja, acolo unde au lucrat două dintre firmele coordonate de Adrian Gărdean. Faptele s-ar fi petrecut în cursul anului 2011, când Elena Udrea ar fi cerut și primit de la Adrian Gărdean foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările pentru proiectele din Parâng şi Straja vor fi aprobate la timp.