Încep Săptămâna Patimilor. Iată care sunt tradiţiile

Este ultima săptămână din Postul Paştilor, denumită şi Săptpmâna Patimilor. Ultma înainte de Sfintele Sărbători de Paşti. În aceste zile în biserici se oficiază Deniile, pentru pomenierea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. Iar în plan laic, românii respectă tradiţiile pentru a avea parte de sănătate şi prosperitate tot anul.

oua (1)Astfel, astăzi obiceiul spune că se scoate totul din casă la aerisit, se repară şi se văruiesc casele, iar mobilierul se spală şi repară. Şi curţile au parte de atenţi sporită, se mătură, se scot gunoaiele, gardurile se repară, şanţurile se curăţă de nămol şi se face curat la animale. Nimic nu trebuie uitat.

Pentru cei care lucrează pământul, muncile agricole sunt permise doar până miercuri, iar apoi utilajele iau o pauză până după Paşti. Bărbaţii îşi pun şorţuri şi, de joi, le ajută pe femei la treburile din gospodărie.

Pâna la Joia Mare, femeile se străduiau să termine torsul de frica Joimăriţei, o femeie fioroasă care pedepsea lenea fetelor de măritat şi a nevestelor prin ardea degetelor şi a mâinilor, pârlirea părului sau incendia fuioarele de cânepă netoarse. Erau pedepsiţi şi flăcăii sau bărbaţii leneşi, care nu terminaseră de reparat gardurile sau grajdurile animalelor.

Tot tradiţia spune că, în noaptea şi în dimineaţa Joii Mari, se deschid mormintele şi sufletele celor morţi se întorc la casele lor şi trebuie să se aprindă focuri prin curţi sau în cimitire, pentru întâmpinarea lor.

În Joia Mare se vopsesc ouale, despre care se spune că au puteri miraculoase, şi se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca şi cozonacii cu mac şi nucă.

 



« (Știre anterioară)