Bine cu forţa?! Ministerul Sănătăţii “fuge” cu dozele de vaccin după copii
În timp ce şcolarii mari refuză vaccinul, dupa cum relevă datele Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Ministerul Sănătăţii vrea să normalizeze această situaţie. Iar părinţii sunt sfătuiţi să ia în calcul toate riscurile pe care le implică nevaccinarea copiilor.Ministerul Sănătăţii ar putea să declare vaccinurile pentru copii obligatorii. Asta nu înseamnă că se vor impune sancţiuni cu închisoarea pentru părinţii care refuză imunizarea copiilor, însă se urmăreşte reglementarea situaţiei.
În prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa situația imunizărilor în România, având în vedere numeroasele sesizări venite din partea specialiștilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări, în urma campaniilor susținute împotriva imunizării. Proiectul Ministerului Sănătății va fi elaborat împreună cu specialiștii în domeniu și va fi implementat numai după ce va fi suspus dezbaterii publice, au precizat reprezentaţii MS, care subliniază că proiectul va fi conceput pe informarea părinților și conștientizarea necesității vaccinării.
În plus, Ministerul Sănătății atenționează asupra riscului reapariţiei unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Un exemplu este poliomielita, o boală eradicată prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinării.
Elevii mari rămân nevaccinaţi
Potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, pentru anul 2014 procentul de acoperire la vaccinul diftero – titanic pentru clasa a VIII-a a fost de numai 45 de procente la nivelul judeţului Hunedoara. Mult mai bine stăm la vaccinurile obligatorii pentru copiii mici, cu vârsta de până la un an, unde gradul de acoperire este de 97% per total, pe anul 2014.
Purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău, spune că sunt mai multe cauze pentru care elevii mari au refuzat vaccinarea, printre care şi influenţa mass – media sau a Internetului, însă trebuie menţionat că în judeţul Hunedoara nu au ajuns acele loturi de vaccinuri care au prezentat probleme în alte părţi ale ţării şi care au fost retrase, din acest motiv, de pe piaţă. “În momentul în care refuză vaccinarea, părinţii trebuie să analizeze bine situaţia şi să ia în calcul complicaţiile care pot apărea, de exemplu în cazul poliomielitei. De asemenea, tusea convulsivă era o boală care scădea foarte mult imunitatea copilului, la fel şi difteria. Chiar şi bolile copilăriei pot avea complicaţii, uneori majore. Iar faptul că zona europei este una <<free>> din punct de vedere al poliomielitei, nu îneamnă că aceasta nu poate reapărea”, a declarat Cecilia Birău.
De precizat că acoperirea vaccinală în România se păstrează sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95 la sută, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării.