De ce e bine să mănânci picant
Există această prejudecată conform căreia persoanele care consumă alimente picante ar fi mai predispuse spre arsuri gastrice, dureri de stomac, carii dentare sau chiar cancer, însă adevărul este că acestea au exact efectul invers.
Un ardei iute la masă ţine doctorul la distanţă, sunt de părere specialiştii, iar argumentele lor vin în sprijinul alimentelor picante, desigur, consumate cu moderaţie.
Principala îngrijorare a oamenilor faţă de mâncarea picantă este că ar duce la probleme cu stomacul, însă realitatea este că doar cei care suferă de tulburări gastrice grave au restricţii la astfel de alimente.
Studiile au demonstrat că substanţa care conferă iuţeală ardeiului iute – capsaicina – poate chiar să repare membrana stomacală, afectată de administrarea anumitor medicamente antiinflamatorii precum banala aspirină.
“Nu trebuie să îţi faci griji pentru sănătatea dinţilor dacă mănânci picant. Eventual, doar mirosul de ceapă sau usturoi ar putea să te deranjeze. Alimente picante precum wasabi conţin fitochimicale ce pot inhiba dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală, astfel că riscul de a face carii este mai scăzut. De asemenea, acestea pot creşte producţia de salivă, ajutând în procesul de digestie şi prevenind astfel tulburările gastrointestinale.” spune Dr. Melvin Pierson, reprezentant al Academy General Dentistry.
Ceapa, de exemplu, este o sursă de vitamina C, care protejează gingiile şi dinţii, iar ghimbirul, usturoiul şi hreanul sunt excelente dacă vrei să dai un gust picant preparatelor culinare, dar sunt şi excelente generatoare de serotonină, hormon responsabil cu starea de bine, care alungă depresia şi ne ajută să fim mai relaxaţi.
“Alimentele picante sunt indicate şi dacă vreţi să mai daţi jos câteva kilograme. Acestea accelerează metabolismul şi arde mai rapid caloriile, dar are, în acelaşi timp, efect de suprimare a senzaţiei de foame”, completează Dr. Pierson.
Totodată, capsaicina poate creşte fluxul sanguin, asigurând astfel funcţionarea optimă a sistemului cardiovascular.
A fost demonstrat ştiinţific faptul că un consum frecvent de ardei iuţi poate reduce nivelul de colesterol “rău” din sânge şi riscul de apariţie a cheagurilor, principala cauză a infarctului şi a accidentului vascular cerebral.
Tot capsaicina este un ingredient de bază în cremele antiinflamatoare destinate bolilor artrozice deoarece ameliorează durerea.
Un alt ingredient picant este turmericul, care conţine o substanţă numită curcumină, despre care au fost obţinute dovezi că ar lupta contra cancerului.
adevarul.ro