Din cauza sărăciei si-au transformat lifturile în cămări

     Lifturile din cartierul Mirco 3 din Vulcan, mai cunoscut sub numele de Dallas, au fost transformate de localnici în cămări. Inutilizabile de ani de zile, oamenii le-au găsit repede o întrebuinţare. Conservele pentru iarnă, murături, dulceţuri, toate ajung în fosta casă a liftului.

*Pe jos până la etajul 10

Cartierul Dallas este unul dintre polurile sărăciei din Valea Jiului. Blocuri – turn cu apartamente gen cutii de chibrituri, construite pentru minerii aduşi din toate colţurile ţării pentru a  da ţării cărbune, adăpostesc mii de oameni, pentru care chiar şi apa rece a ajuns un lux. Aşa că de lifturi funcţionale nici download (2)nu mai poate fi vorba, căci după ce s-au defectat nimeni nu a mai avut bani să le repare. Localnicii s-au obişnuit să urce chiar şi 10 etaje pe jos, de mai multe ori pe zi, iar lifturilor le-au găsit o nouă întrebuinţare: le-au transformat în cămări.

„Lifturile nu mai merg de ani de zile. Nu ştiu dacă au mai funcţionat un an sau doi după 1989. Acolo îşi ţin oamenii acum murăturile sau dulceaţa pusă peste iarnă. Le-au făcut cămări, că oricum nu mai merg”, povesteşte Bogdan, care locuieşte pe strada St. O. Iosif din Vulcan. Băiat este sportiv, joacă fotbal, iar faptul că este nevoit să urce zilnic 10 etaje pe jos îl consideră un fel de antrenament. „Nu îmi este greu să urc, m-am obişnuit, Oricum joc fotbal şi trebuie să mă antrenez”, a mai spus Bogdan.

download (3)Ca el sunt mulţi alţii şi nici drumul până în Dallas nu  este deloc uşor. Din oraş se urcă o pantă abruptă, iar mai apoi nişte scări din beton, pe care oamenii mai cară şi bidoane cu „apă de izvor”, adusă de la o captare din apropiere.

*I-au distrus disponibilizările

Cartierul Dallas este format în mare parte din blocuri – turn şi a fost amenajat în anii ’70 special pentru persoanele venite să muncească la mină. Restructurările repetate din minerit şi-au pus însă amprenta definitiv asupra cartierului muncitoresc. Din ce în ce mai puţini locatari mai lucrează încă la mină, alţii s-au disponibilizat de mult. Cei din urma îşi povestesc amintirile în timp ce mănâncă seminţe download (1)pe băncile din faţa blocurilor. Trăiesc din venitul minim garantat sau din alocaţiile copiilor.

 



(Următoarea știre) »