Ajutorul de stat pentru CEH, blocat de un alt ajutor acordat celor două termocentrale

     Complexul Energetic Hunedoara nu poate beneficia de ajutorul de stat promis de Guvern şi avizat, în primă fază de Comisia Europeană, din cauza unui mai vechi ajutor de stat acordat de Guvern Termocentralelor Mintia şi Paroşeni. CEH este la un pas de insolvenţă şi fără banii de la Guvern nu are cum să achiziţioneze până la finele acestei luni certificatele de CO2, absolut obligatorii, fără de care România riscă declanşarea procesurii de infrigement.

ceh

Acesta este motivul pentru care 6 lideri de sindicat din Valea Jiului, reprezentanţii Sindicatului „Muntele”, au intrat vineri dimineaţa în greva foamei. Protestul lor este susţinut şi de alţi sindicalişti de la „Muntele”, dar fără să se ajungă în aceste cazuri la refuzul hranei. Petre Nica, Preşedintele Sindicatului „Muntele” atrage atenţia că situaţia este extrem de sensibilă, iar totul pleacă de la un mai vechi ajutor de stat acordat de Guvern celor două termocentrale incluse în CEH, Mintia şi Paroşeni. „Avem o problemă generală, care vizează locurile de muncă în întregul Complex Energetic Hunedoara. Din păcate toate demersurile pe care le-am făcut pe cale diplomatică, pe cale amiabilă – întâlniri, petiţii – atât la nivel de Prim Ministru, cât şi la nivelul ministrului de resort nu au dus la găsirea unei soluţii fiannciare pentru ca CEH să reuşească să-şi facă achiziţia de certificate de carbon până la sfârşitul acestei luni, aşa cum preved reglementările europene. Neachiziţionarea acestora atrage riscul declanşării procedurii de infrigement asupra României şi, mai mult decât atât, statul român va fi obligat să plătească o penalitate care se apropie de 123 de milioane de euro, bani care vor trebui recuperaţi de la Complexul Energetic Hunedoara ulterior.
nica-petre-21Din păcate ajutorul de stat pe care Comisia Europeană l-a avizat s-a blocat. În urma investigaţiilor făcute, cei de la CE au constatat că Termocentralele Mintia şi Paroşeni au beneficiat de un ajutor de stat, în perioada 2007 – 2012, concretizat prin achiziţia de energtie electrică scumpă de la Mintia şi Paroşeni şi vânzarea acesteiea sub preţul de achiziţie pe piaţa de energie. Cei din CE au considerat că este un ajutor de stsat ilegal pe care noi, astăzi, ca şi succesori în drepturi ai celor două termocentrale, suntem obligaţi să-l plătim, înainte de a putea accesa ajutorul de stat. Vorbim despre 26,5 milioane de lei, iar prin adăugarea dobânzilor şi penalităţilor ajungem lao sumă de aproximativ 40 de milioane de lei, exact banii cu care, dacă i-am fi avut, am fi putut plăti certificatele de carbon. Este o situaţie extrem degravă, din cauză că avem două constrângeri financiare maxime. Ajutorul de stat nu-l putem lua, din cauza acestui vechi ajutor de stat constatat de CE. Reglementările europene vorbesc de posibilitateade a putea primi un ajutor de stat odată la 10 ani”, a declarat Petre Nica.

El subliniază că protestul derulat în curtea CEH este pentru salvarea companiei energetice de la insolvenţă, asta dacă nu cumva este deja prea târziu deja.
De precizat că achiziţia de certificate de emisie de carbon nu este negociabilă. Dacă până la 30 aprilie conducerea CEH nu va reuși achiziționarea și predarea lor către Uniunea Europeană, statul român va fi pus în situația plății unei amenzi de 100 de euro pe certificat. Pentru termocentrala de la Mintia sunt necesare 455.000 de certificate, iar pentru termocentrala de la Paroșeni sunt necesare 780.000 de certificate, adică un total de 1.235.000 certificate.