Manual de distrugere a entităţii energetice
CEH, obligat să vireze milioane de euro în proiecte inutile
După ce a decis înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara, în urmă cu nici trei ani, Guvernul a demonstrat că este un administrator cel puţin ciudat, dacă nu iresponsabil. Asta prin prisma proiectelor în care Ceh a fost obligat să vireze milioane de euro!
Guvernul este cel care a decis să unifice termocentralele Paroşeni şi Mintia cu cele patru mine declarate viabile care au fost desprinse din Compania Naţională a Huilei, dar construcţia se dovedeşte un uriaş cu picioare de ceară. În nici trei ani de la înfiinţare, CEH se prăbuşeşte sub povara datoriilor şi a pierderilor, în timp ce conturile au fost golite. Totul dublat de un management neperformant, dar şi a unor contracte de achiziţie de cărbune din import, în timp ce huila de Valea Jiului are mai mari şanse să ardă în subteran decât în cuptoarele celor două termocentrale surori. Sunt pierderi de 1 miliard de lei şi datorii de sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat. În tot acest timp, Guvernul a dat dovadă, însă, că este un “tată” aproape iresponsabil, care a luat banii “copilului” pentru a-I juca în proiecte ce se dovedesc până acum, cel puţin, inutile.
Juranliştii de la Hotnews au scos la lumină câteva dintre proiectele în care CEH a investit milioane şi milioane, nu de bună voie, ci silit de Executiv.
Proiectul Hidro Tarniţa
În anul 2013, în urma unei decizii a Guvernului a fost înființată compania de proiect Hidro Tarniță cu un capital social de 115.000 lei și doi acționari, Complexul Energetic Hunedoara și SAPE Electrica. Compania ar trebui să se ocupe de proiectul de peste 1 miliard de euro privind construirea hidrocentralei Tarnița-Lapuşteşti. Un proiect pentru care s-au cheltuit în mod inutil circa 5 milioane de euro pe studii de fezabilitate care nu au dovedit în vreun fel oportunitatea acestuia, spun cei de la Hotnews pe baza datelor oficiale. Practic este un proiect care înghite bani degeaba.
Mai mult, fostul ministru delegat pentru energie Constantin Niţă a obligat Complexul Energetic Hunedoara, la începutul lui 2013, să participe la majorarea capitalului social al Hidro Tarniță cu 8,8 milioane lei, în două etape, până la 30 aprilie cu 30% din sumă și până la 31 decembrie 2014 cu restul. Însă CE Hunedoara a vărsat doar 30% din sumă, pentru restul neavând bani. Chiar și avansul de 30% a contribuit la destabilizarea situației financiare a complexului. Culmea e că Hidro Tarnița a somat societatea să plătească restantele de 6,3 milioane de lei dar și dobânzi de întârziere și daune care curg de la 31 decembrie 2014. Totul pentru o societate și un proiect care nu și-au dovedit până acum utilitatea. În ianuarie 2015, reprezentanții Hidro Tarnița susțineau că cinci companii chineze au depus oferte preliminare și neangajante în cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lapuşteşti. Proiectul a rămas la acest stadiu.
Un proiect pentru turci pe care turcii nu îl vor
Bani s-au dat și pentru cablul submarin România-Turcia, un proiect de care turcii nu sunt interesați. Exact ca în cazul companiei de proiect Hidro Tarnița s-a înființat și compania de proiect HVDCC România-Turcia SA care s-ar ocupă de cablul electric submarin România-Turcia. Și aici, în urma deciziei Guvernului Ponta susținute puternic de fostul ministru Constantin Nită, CE Hunedoara a fost obligată să contribuie cu 2 milioane de euro. Este un proiect despre care se discută de cel puțin 10 ani și care nu a fost concretizat mai ales că Turcia nu a dovedit un prea mare interes pentru construirea lui. În schimb, se irosesc bani pe studii și salarii inutile.