Judeţul Hunedoara are cele mai multe proiecte finanţabile din regiunea Vest
Potrivit statisticilor furnizate de ADR Vest, judeţul Hunedoara se plasează pe primul loc în regiune privitor la numărul de proiecte eligibile la finanţare în POR 2014-2020. Astfel cu 117 proiecte (valoare 433,35 milioane euro), judeţul Hunedoara conduce în topul proiectelor finanţabile, urmat de judeţul Timiş cu 78 de proiecte. Judeţul Hunedoara conduce şi la numărul de proiecte propuse pentru protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – 9 proiecte (valoare 52,64 milioane de euro).
Pe axa de finanţare „Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală” , Hunedoara are depuse două proiecte în valoare de aproape 35 de milioane de euro, în timp ce pe axa de finanţare „Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului” judeţul Hunedoara are depuse 12 proiecte (locul II în Regiune) în valoare de 79, 8 milioane de euro.
Preşedintelke ADR Vest, Sorin Maxim a prezentat la Deva, unde a avut prezentarea oportunităţilor de finanţare în cadrul „Caravanei fondurilor europene” a declarat că pe Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, alocarea financiară orientativă pentru Regiunea Vest, din care face parte şi judeţul Hunedoara, este de 719, 62 de milioane de euro. Faţă de alocarea pe POR 2007-2013 (417, 92 milioane euro) se constată a creştere a alocării financiare cu 300 de milioane de lei, reprezentând o augmentare de aproximativ 72 la sută.
„ADR Vest este unul din partenerii noştri cei mai importanţi, iar Consiliul Judeţean Hunedoara este pregătit să atragă fonduri pe mai multe proiecte, fie că vorbim de modernizarea drumului judeţean Ilia-Geoagiu, paralel cu autostrada A1, a drumului Sântuhalm-Hunedoara-Călan, sau a celui urcă în Munţii Orăştiei. Şi fiindcă am ajuns aici, putem adăuga şi atragerea de fonduri pentru reabilitarea ansamblul de aşezări şi fortificaţii dacice de acolo. Avem însă, la fel ca toate administraţiile locale din judeţ şi din ţară, problema cofinanţării pe care noua filozofie a bugetului minimal al Guvernului, o face insolvabilă. Guvernul trebuie să revină şi să dea altă soluţie în distribuirea bugetelor astfel încât primăriile şi consiliile judeţene să poată susţine cofinanţările la aceste proiecte, pentru că altfel dezvoltarea locală va fi compromisă”, a arătat Dorin Oliviu Gligor, vicepreşedintele CJ Hunedoara.