Astăzi e Ziua Mondială a Mediului. Românii sunt CODAȘII UE când vine vorba de PROTEJAREA NATURII!
Românii nu țin la mediul înconjurător. Statisticile arată că la capitolul reciclare deșeuri municipale în țările din Europa între 2004 și 2012, în România rata a fost de 3 % rata de reciclare, ceea ce ne situează pe ultimele locuri in Europa.
Datele Eurostat arată că un român generează 272 kilograme/cap de locuitor. Dintre acestea: 213 kilograme/cap de locuitor sunt aruncate la coș și doar 6 kilograme/cap de locuitor sunt reciclate.
Potrivit unui eurobarometru realizat recent legat de atitudinea oamenilor despre colectarea selectivă, românii au declara că ceea ce i-ar convinge să recicleze ar fi: Containere de colectare aproape de casa (60% dintre respondenți), Garanția că deșeurile chiar ajung la reciclare (58%) și mai multe informații despre acest domeniu ( 50%) .
România se numără printre țările în care se practică în mică măsură sortarea deșeurilor acasă (alături de Bulgaria, Letonia și Cipru). La coltul opus, țările în care se sortează deșeurile acasă în mare masura sunt Belgia, Germania, Irlanda, Austria și UK ( aici peste 70% din populație declară că sortează acasă deșeurile).
Ca să încurajeze românii să recicleze, există firme care dau tichete de reducere la cumpărături. Și spre exemplu, pentru un frigider dus la stațiile de colectare omul poate primi un bon și de 60 de lei reducere. Prețul diferă: la televizoare, mașini de spălat, calculatoare, cele mai mici sume fiind dte pentru pet-uri, doze și carton.
Iată ce au adus românii la stațiile de colectare Sigurec, în perioada septembrie 2014- 1 mai 2015:
17.000.000 sticle PET, 125.0000 doze de aluminiu, 100.000 sticle, 353 de tone de electronice și 154 de tone hârtie/ carton. Ca performante ale stațiilor de colectare, pe primele locuri sunt cele din Sibiu, Brașov și București- Băneasa.
[slideshow_deploy id=’13836′]