Ce se întâmplă cu dinţii afectaţi de tartru. Pericolul invizibil din gură care ne poate lăsa fără dantură în câţiva ani
O dantură perfectă înseamnă dinţi albi şi drepţi. Tartrul afectează dantura încă din copilărie, fiind vorba despre un depozit organo-mineral, care apare atât la dinţii de lapte, cât şi la cei permanenţi sau cei puşi. „Adevărul“ vă prezintă recomandările stomatologilor în legătură cu această problemă.
Culoarea tartrului variază de la galben deschis la maro, şi apare, în general, la persoanele cu o igienă orală precară. Spălatul pe dinţi şi folosirea aţei dentare nu sunt de ajuns pentru a înlătura placa dentară şi tartrul. “Placa bacteriană se depune pe dinţi dacă nu ne spălăm. Apoi se mineralizează şi se formează tartrul. Se depune începând cu treimea gingivală a dintelui şi subgingivală. Tartrul îndepărtează gingia şi osul, iar în timp se ajunge la mobilitatea şi pierderea dinţilor, fără ca aceştia să fie afectaţi de vreo carie”, ne-a explicat stomatologul orădean Vlad Deac. Potrivit stomatologilor, dacă nu ne spălăm pe dinţi după ce am luat masa, resturile de mâncare nu sunt îndepărtate, iar cu timpul se transformă într-o placă plină de bacterii, care se întăreşte şi devine tartru. Tartrul şi placa bacteriană sunt extrem de nocive pentru dinţii, duc la apariţia cariilor şi distrug smalţul dinţilor. “Dinţii cu tartru sunt mai sensibili la periaj pentru că apare sângerarea, durerea la rece, dulce sau acru, şi gura miroase”, a mai precizat dr. Vlad Deac. Un periaj zilnic corespunzător şi folosirea aţei dentare indepărtează placa bacteriană. Aţa dentară este indicat să fie folosită complementar în procesul igienei orale zilnice. Odată apărut, tartrul nu se poate îndepărta prin metodele de igienă obişnuite.
Sursa:adevarul.ro
[slideshow_deploy id=’13835′]