DSP HUNEDOARA ORGANIZEAZĂ O CAMPANIE DE INFORMARE ȘI PREVENIRE A CONSUMULUI DE DROGURI
În fiecare an în data de 26 iunie se celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri. În perioada 26 iunie – 24 iulie 2015 se organizează Campania „Un mesaj al speranţei: Tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate.”
Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. La nivel mondial, până la 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza supradozelor. Însă ceea ce trebuie să reținem, este faptul că aceste substanțe nu afectează numai consumatorii, ci provoacă multă suferință și familiilor acestora.
“Chiar dacă România este doar o placă turnanță în traficul de droguri, există și în țara noastră consumatori de droguri de toate tipurile. Dacă nu prezentăm efectele acestor substanțe asupra organismului, poate curiozitatea să-i îndemne la consumul acestora. Ele dau rapid dependență. Chiar etnobotanicele dau o dependență mult mai rapidă decât drogurile care au fost interzise pe plan internațional”, a declarat Cecilia Birău, Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.
Pe lângă faptul că substanțele psihotrope degradează organismul și în special sistemul nervos central, tulburările cauzate de acestea subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială, inclusiv cea a copiilor, şi pot ruina oportunităţile de educaţie şi angajare. Copiii şi tinerii trebuie să fie educaţi cu privire la pericolele pe care le generează drogurile ilicite, motiv pentru care reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Hunedoara organizează anual aceste campanii de informare a tinerilor.
“Trebuie să spunem copiilor că neuronul este singura celulă din organism care nu se mai reface. Oare de ce trebuie să aducem în organism substanțe care le îmbătrânesc și le omoară mult mai rapid? L-am dat ca exemplu pe cântărețul american Michael Jackson, care a utilizat substanțe psihotrope. Chiar dacă erau pe rețetă, luarea unei supradoze a dus la decesul acestuia” ,a declarat Cecilia Birău, Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.
Deși drogurile sunt extern de nocive pentru organism, de la an la an tot mai mulți tineri ajung la spital în urma consumului acestora.
“Anul trecut am avut raportate de către Unitățile de Primiri Urgențe din județ 10 cazuri, din care 3 au necesitat și internare. În acest an am avut raportate 19 cazuri, iar în luna februarie am avut 8 cazuri într-un singur oraș de la aceeași unitate școlară”,a declarat Cecilia Birău, Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.
În concluzie, daca aparteneța la un anumit grup înseamnă consumul subtanțelor psihotrope, acei tineri nu se pot numi prietenii tăi. Pentru a aduce un beneficiu în plus sănătății, este bine să ai prieteni cu care poți desfășura diferite activități sau sporturi. Asa cum spune zicala, “minte sănătoasă, într-un corp sănătos”, înseamnă că doar în acest fel poți avea un organism sănătos, o minte sănătoasă și numai așa poți socializa cu cei din jurul tău.