VIDEO Un clujean leşină la câţiva metri de trei salvări. Nimeni nu intervine. Bărbatul căruia i se cere ajutorul: „Vine, mă, vine! Eu sunt şofer“
Un bărbat a leşinat pe un trotuar de pe strada Paris, din Cluj-Napoca, într-o zonă cu mai multe spitale. Trei ambulanţe sunt la mai puţin de 300 de metri de el, dar nimeni nu intervine. După 10 minute de la apelul la 112, un clujean îi cere ajutorul ambulanţierului care stătea şi se uita la scenă. Acesta îl apostrofează: “Vine, mă, vine. Eu sunt şofer”.
“Te rog frumos să bei apă, mă auzi”, îi spune o femei bărbatului întins pe joc pe un trotuar de pe strada Paris. Un clujean filmează scena cu telefonul mobil. Mai mulţi oameni stau lângă el şi încearcă să-l ajute. Bărbatul care filmează se îndreaptă spre cele două ambulanţe aflate la 300 de metri în linie dreaptă. Maşinile aşteaptă în faţa Spitalului de Ginecologie. Două femei vorbesc cu şoferul ambulanţei aflată în faţă şi care vede toată scena bărbatului prăbuşit pe trotuar. “Am sunat”, îi răspund femeile probabil la întrebarea “Aţi sunat la 112?” venită din maşină. Clujeanul care filmează se întoarce la locul incidentului. O ambulanţă trece pe lângă bărbat fără nicio reacţie. O maşină de poliţie e oprită în dreptul lui. Minutele trec şi nimic nu se întâmplă. Bărbatul cu telefon se înndreaptă din nous pre ambulanţier şi îl roagă să dea jos geamul de la maşină. Omul refuză. “De 10 minute am sunat la 112. O persoană e în stare gravă acolo”, spune bărbatul revoltat. Ambulanţierul deschide portieră şi spune, răsit: “Vine, vine, mă. Eu sunt şofer”. Apoi închide portieră şi gesticulează parcă spunând: “Lasă-mă domnule în pace!”. Filmuleţul a fost postat pe YouTuber joi, 11 iunie provocând indignarea a zeci de clujeni. Până la urmă bărbatul şi-a revenit din leşin şi a plecat, nemaifiind nevoie de intervenţie, dar ambulanţierul nu avea de unde să ştie asta. El avea în faţă un om prăbuşit pe trotuar, care putea muri oricând.
Ambulanţierul – la comisia de disciplină
Hori Simu, directorul Ambulanţei Cluj, a susţinut că situaţia va fi analizată de Comisia de disciplină. Din punctual său de vedere, ambulanţierul a procedat greşit: „E reprobabil ce a făcut ambulanţierul. Vreau să aud de la el de ce nu s-a dat jos. Eu m-aş fi dat jos din maşină şi aş fi văzut despre ce este vorba, mai ales că niciunul dintre oamenii care stăteau în jurul bărbatului leşinat nu l-au ridicat în fund. El doar s-a interesat la 112 dacă a fost chemată Salvarea.” Simu a explicat că şoferii de ambulanţe au şi calificări medicale: „Ei nu sunt doar şoferi, cu trebuie să ştie să evaluez o stare primară a unui pacient, să vadă dacă e urgenţă sau nu e urgenţă, să verifice dacă e conştient pacientul, dacă respiră. Ambulanţierii au cursuri de anatomie, ştiu să foloescă aparatura medicală din salvare, ştiu să manipuleze târgile, să facă resuscitare”.
„O chestiune de moralitate”
„El era în misiune la Ginecologie. Pacientul din ambulanţă cu doctorul şi asistent era în spital, iar el îi ştepta el. Cu toate acestea, avea staţia în mână, putea să coboare să vadă despre ce e vorba asta e părerea mea”, spune Simu. El crede că este vorba mai mult de o chestiune de moralitate. „Dacă tot nu s-a apleacat nimeni să-l ajute pe bărbatul leşinat, măcar tu ca asistent du-te. Eu în primul rând aş vrea să-l trimit la un curs de resuscitare, pentru ca a doua oară când va mai fi o situaţie de acest gen să sară din maşină”, spune Simu. În ceea ce priveşte sancţiunile, directorul Ambulanţei spune: „Codul muncii prevede avertisment, sancţiuni pecuniare, chestiuni care vor rămâne la evaluările viitoare. Aceste sancţiuni rămân cu el. Am observat că în ultima vreme angajatorii din străinătate ne solicită sancţiunile pe care le-au primit angajaţii noşti. Aceste chestiuni contează foarte mult pentru ei”.
Citeste mai mult: adev.ro/npvqeu
[slideshow_deploy id=’14655′]