Cimitirul Vesel din Sapanta
Cele aproximativ 300 de cruci sunt din lemn de stejar si sunt pictate manual. Unele sunt mai noi, altele mai vechi. Primele cruci in acest stil au fost pictate in 1935, realizatorul acestora fiind Stan Ioan Pastras, care si el are o astfel de cruce pe mormant. In partea de sus a crucii este reprezentata o scena din viata celui decedat: femei care tes covoare sau fac paine, ciobani cu oile, padurari si multe alte meserii. In partea de jos a crucii se afla un epitaf comic in versuri. Cel mai haios epitaf este cel al soacrei care l-a suparat adesea pe ginerele ei.
Ideea de bucurie in fata mortii este preluata de la daci, conform careia moartea ar trebui sa fie un motiv de bucurie deoarece se scapa de greutatile vietii. Ea este perceputa ca o poarta spre o noua lume si spre un nou inceput. Conform dacilor, moartea era vazuta ca o sansa de a intalni zeul suprem, zeul Zamolxe.
Acest cimitir a devenit o importanta atractie turistica. Localnicii s-au obisnuit cu numarul foarte mare de turisti care le frecventeaza satul. Ei sunt foarte prietenosi si primitori.
Fiind singurul cimitir de acest fel din lume, este catalogat drept un loc ciudat, curios, unic. Mie mi se pare foarte haios si interesant si cu siguranta reprezinta unul dintre locurile ce trebuie neaparat vizitate din Romania. (Angelica Cioaca)
https://www.daciccool.ro/
[slideshow_deploy id=’13836′]