Fără investiţiile realizate de Apa Serv din fonduri europene, Valea Jiului ar fi avut, în prezent, grave probleme în alimentarea cu apă potabilă !
Vă propunem un exerciţiu de imaginaţie: încercaţi ca, atunci când luaţi un pahar cu apă de la robinet sau chiar şi atunci când casierul de la Apa Serv vă bate la uşă cu o nouă factură de servicii, să vă aduceţi aminte de calitatea şi preţul pe care-l plăteaţi, cu două decenii şi ceva în urmă, pentru apa care fie nu prea curgea la robinet, fie, atunci când picura, era roşie.
Astăzi, toate acestea par doar amintiri dintr-un vis urât. Pentru ca lucrurile să se transforme şi în acest domeniu a fost însă nevoie de zeci de ani de muncă şi de sute de milioane de lei investiţi în reabilitarea şi modernizarea reţelelor publice de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului. Este cât se poate de evident faptul că nici resursele comunităţilor locale şi judeţene (care gestionează activitatea operatorului regional de apă şi canalizare din Valea Jiului) şi cu atât mai puţin resursele Apa Serv nu ar fi putut acoperi necesarul de investiţii care a transformat radical calitatea, operativitatea şi costurile reale ale acestui serviciu indispensabil pentru orice comunitate şi pentru orice om.
O echipă de oameni excelent pregătiţi din punct de vedere profesional şi hotărâţi să schimbe lucrurile în bine au acţionat, unitar şi eficient, pentru elaborarea unor proiecte tehnice şi financiare care au captat interesul autorităţilor naţionale şi europene făcând ca unul din cele mai importante proiecte europene de modernizare a infrastucturii regionale în domeniul managementului serviciilor de alimentare cu apă şi apă uzată să fie atribuit societăţii Apa Serv Valea Jiului.
Numai în ultimii 4 ani, graţie unei finanţări europene de 143.225.000 de lei, la care s-au adăugat 21.905.000 de lei de la bugetul de stat şi încă 3.370.000 de lei de la bugetul local al acţionarilor ASVJ, au fost realizate investiţii care au transformat radical calitatea şi condiţiile de furnizare a apei potabile în Valea Jiului. Potrivit indicatorilor tehnici, reţeaua de alimentare cu apă potabilă din localităţile Văii Jiului a crescut cu 27.903 km, alţi 2.008 km fiind reabilitaţi şi modernizaţi astfel încât numărul beneficiarilor de alimentare cu apă la robinet a crescut la 91.356 de persoane şi aproape 3000 de persoane juridice. O sursă de apă şi 2 staţii de tratare a apei potabile au fost reabilitate, iar un modern sistem de monitorizare a consumurilor şi defectelor (de tip SCADA) face acum posibilă intervenţia sectorială imediată, controlul permanent al calităţii apei şi gestionarea consumurilor reale din sistem.
Similar, investiţiile realizate în cadrul acestui mega-proiect de investiţii s-au concretrizat şi în managementul serviciilor de canalizare şi apă uzată. Astfel, reţeaua publică de canalizare din Valea Jiului s-a extins cu 61.645 km, alte 2.827 km fiind modernizate. De asemenea au fost construite 9 staţii de pompare a apelor uzate şi a fost reabilitată şi modernizată la cele mai înalte standarde europene în materie staţia de epurare de la Dănuţoni. “Odată cu implementarea acestui proiect, Valea Jiului a făcut un pas uriaş în ceea ce priveşte respectarea în totalitate a Directivelor europene şi legislaţiei româneşti în domeniul alimentării cu apă potabilă, a celor cu privire la colectarea şi epurarea apelor uzate. În acelaşi timp, am reuşit să extindem gradul de acoperire în rândul populaţiei a serviciilor de apă şi canalizare, indispensabile pentru vremurile pe care le trăim şi, poate cel mai important lucru, am reuşit să asigurăm, pentru oamenii din Valea Jiului şi pentru generaţiile viitoare servicii de cea mai înaltă calitate”, spune Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Beneficiile acestui proiect sunt cu siguranţă mult mai bine înţelese de toată lumea, dacă facem doar simpla precizare că, la gradul de uzură al reţelelor şi instalaţiilor de alimentare cu apă şi canalizare din Valea Jiului, care nu cunoscuseră investiţii majore de aproape o jumătate de secol, astăzi exista riscul ca apa potabilă să fie furnizată la robinet cu sincope şi întreruperi frecvente, iar costul reparaţiilor şi al pierderilor să umfle facturile pentru un serviciu total ineficient.
Din fericire, lucrurile au evoluat în sens pozitiv la Apa Serv Valea Jiului, care este astăzi unul dintre cei mai perfromanţi operatori de servicii de utilitate publică de acest fel din România şi din Europa. Iar succesul implementării acestui proiect (primul de acest fel din România încheiat fără nici un fel de obiecţii din partea finanţatorilor) generează deja oportunitatea şi şansa continuării investiţiilor, tot cu bani europeni nerambursabili, investiţii care vor duce la acoperirea în procent de 99% a Văii Jiului cu servicii moderne de apă şi canalizare.
[slideshow_deploy id=’13836′]