Groapa de gunoi de la Vulcan se închide cu … speranţe/ Proiectul de management integrat al deşeurilor înaintează cu paşi repezi
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara încearcă să includa şi groapa de gunoi a Vulcanului în finanţarea europeană acordată pentru proiectul de management integrat al deşeurilor. S-au făcut economi, iar reprezenanţii CJH îşi pun speranţa în „comunicarea interinstituţională”, care să-i ajute să finanţeze închiderea şi ecologizarea depozitului de deşeuri.
Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat la Petroşani că proiectul privind sistemul de management integrat al deşeurilor înaintează foarte repede şi şi-a exprimat speranţa că se vor încadra în termenel stabilite. Practic, întregul proiect trebuie implementat până la finele acestui an.
„În sistemul de management integrat al deşeurilor construim un deponeu în zona Bârcea şi închidem toate gropile de gunoi neconforme de pe raza judeţului. În principiu, specialiştii noştri, coordonaţi de managerul public Dan Stoian, care conduce unitatea de implementare a acestui proiect, m-au asigurat că nue istă niciun fel de problemă în a respecta termenele de finalizare a lucrărilor. Construcţia deponeului avansează cu foarte mare viteză. Suntem undeva la 40 la sută, în condiţiile în care se lucrează acolo de aproximativ două luni şi discutăm despre un şantier întins pe mai multe hectare”,a declarat Adrian David.
El spune că şi pe partea cu închiderea gropilor de gunoi sau a staţiei de sortare şi transfer de la Petroşani lucrurile merg bine. „În ceea ce piveşte gropile de gunoi, acestea sunt fie închise, cum e groapa de la Călan sau cea de la Lupeni şi Petrila, fie între 75 şi 95 la sută finalizat. Staţia de sortare şi transport de la Petroşani este practic construită, mai departe se lucrează doar la asflatare la fluxul tehnologic din interior, deci nu avem niciun motiv să credem că nu vor fi respectate termenele. Aici s-a şi obţinut o prelungire cu trei luni, datorită condiţiilor meteo specific Văii Jiului”,a explicat preşedintele CJ Hunedoara.
Probleme sunt doar la groapa de gunoi de la Vulcan, catalogate de oficial ca fiind „deosebite”. „Groapa de gunoi de la Vulcan nu a putut fi inclusă în sistemul de management integrat al deşeurilor deoarece la acel moment adminsitraţia locală nu a putut face dovada că deţine în proprietate toată suprafaţa pe care se întinde această groapă. Împreună cu dmnul primar voi participa miercur al o discuţie cu directorul AMPOS Mediu, la Bucureşti, pentru a stabili dacă din economiile pe care noi le-am făcut la acest proiect – aplicaţia de finanţare fiind semnată pe 70 de milioane de euro, iar în urma licitaţiei noi consumăm circa 53 – 54 de milioane de euro – se pot reloca sume de bani pentrua închide groapa de la Vulcan, în condiţiile în care, sper eu, la momentul în care vom aplica pentru finanţare tot terenul va fi în proprietatea municipiului Vulcan”, a mai spus David.
[slideshow_deploy id=’14655′]