Cu un pas în insolvenţă/ CEH se rupe oficial
Adunarea Generală a Acţionarilor de la Complexul Energetic Hunedoara a aprobat divizarea companiei, astfel încât divizia energetică şi cea minieră să nu mai faca un tot unitar.
Potrivit ultimelor informaţii divizarea presupune separarea activităţii de producţie de energie şi celei de minerit, nu şi a celor două termocentrale, Mintia şi Paroşeni, cum prevedea primul proiect ce ar fi trebuit luat în discuţie de AGA. Oricum, amănunte privind condiţiile divizării CEH vor fi făcute publice numai în momentul în care Guvernul aprobă actele normative în acest sens. Oficialii CEH susţin că divizarea CEH este absolut necesară pentru ca entitatea energetică să poată beneficia de cel de-al doilea ajutor de stat ajutorul de stat în valoare de 167 de milioane de lei. Banii vor fi direcţionaţi, însă, doar către termocentralele Mintia şi Paroşeni, şi nu către cele patru mine din cadrul societăţii, care au mare nevoie de investiţii. În plus, ajutorul nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente. Din acest motiv, liderii minerilor din Valea Jiului sunt convinşi că se scrie sfârşitul industriei extractive în acest bazin carbonifer, iar minele vor fi închise până în 2018.
Insolvenţa CEH, pe rolul instanţei
Iar în timp ce la Bucureşti se parafează scindarea CEH, datoriile acumulate către furnizori pot arunca societatea direct în insolvenţă. Doar vreo două luni compania îşi mai poate trage sufletul, în condiţiile în care judecătorii Tribunalului Hunedoara au amânat, până pe data de 3 septembrie, procesul pentru intrarea Complexului Energetic Hunedoara. Pe rolul Secţiei II-Civilă de la Tribunalul Hunedoara este înregistrat un dosar prin care opt creditori solicită insolvenţa CE Hunedoara. Dosarul a fost inregistrat iniţial de firma Romlink Invest SRL, în data de 8 aprilie 2015, după care s-au înscris Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, Boştină & Asociaţii, Delta Plus Trading SRL, Meridian Electro Construct SRL, Brenntag SRL şi Ureserv SA. Dar, până în data de 3 septembrie, lista creditorilor care cer insolvenţa CEH ar putea creşte.
Complexul Energetic Hunedoara are 6.500 de angajaţi, majoritatea în industria extractivă.
La data de 31 martie 2015, CEH înregistra datorii de peste 942 de milioane lei, iar anul 2014 s-a finalizat cu o pierdere de 356 milioane de lei.
[slideshow_deploy id=’13842′]