Declaraţie politică/ Mesajul Văii Jiului pentru cei care vor să pună lacătul pe minerit este: DEMISIA!
Stimati colegi,
Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat ca urmare a decizei Guvernului Ponta, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.1023/2011, la data de 01 noiembrie 2012 ,ca urmare a fuziunii prin contopire a Societăţii Comerciale Elecrocentrale Deva cu Societatea Comercială Electrocenrale Paroşeni SA, iar de la data de 15.07.2013 acesta a absorbit şi Societatea Naţională a Huilei SA,societate care cuprindea patru mine viabile: Lupeni, Vulcan,Livezeni şi Lonea, rezultată în urma divizării Companiei Naţionale a Huilei , căreia i-au fost şterse datoriile istorice.
Complexul Energetic Hunedoara a fost conceput ca obiectiv strategic,dorindu-se a fi o unitate pentru siguranţa sistemului energetic al României, proiectat să funcţioneze cu cărbune din Valea Jiului ,se asigura în acest fel şi stabilizarea locurilor de muncă de aici, rezolvându-se astfel şi o problemă socială, Valea Jiului este o zonă monoindustrială, complexul fiind cel mai important agent economic din Vale şi din judeţul Hunedoara.
Anul 2015 a găsit Complexul Energetic Hunedoara într-o situaţie economică grea şi întrucât domnul ministru Gerea a considerat că ea s-a datorat unui management defectuos, la data de 18.02.2015 a schimbat întreaga conducere ,numindu-l în funcţia de director general pe domnul Constantin Jujan, şi numind un nou preşedinte al Consiliului de Administraţie , ca o soluţie salvatoare pentru redresarea complexului. Domnul director general la rândul său, sub directa supraveghere a domnului ministru Gerea , a schimbat toţi directorii de exploatări miniere, directorul economic şi alte organe de conducere , acuzându-i pe cei schimbaţi de lipsă de profesionalism. Pe parcursul a trei luni de zile de la preluarea conducerii, am acordat deplină încredere noii conduceri şi am aşteptat o revigorare a activităţii complexului,dar întrucât rezultatele au întârziat să apară,pentru a ne forma o imagine cu privire la performanţele noii conduceri, am solicitat prin interpelarea nr. 6718A/07.04.2015, adesată primului ministru Victor Ponta, informaţii cu privire la activitatea domnului director Jujan Constantin , fost director al Companiei Naţionale a Huilei în perioada iulie 2009- iunie 2012. Am aflat astfel că pe parcursul mandatului acestuia,Compania Naţională a Huilei a înregistrat datorii de 1.665.141.177 lei,ceea ce reprezintă aproximativ 400 mil euro, şi numărul total de personal în perioada 31.07.2009- 01.06.2012, a scăzut de la 10638 persoane, la 7683 persoane ,ceea ce înseamnă pierderea unui număr de 2955 locuri de muncă .
Aceste informaţii , precum şi lipsa apariţiei unor măsuri de remediere a situaţiei complexului, m-au determinat să depun o nouă interpelare cu nr. 6806A/15.04.2015, prin care am solicitat să mi se pună la dispoziţie strategia pentru viabilizarea Complexului Energetic Hunedoara, propusă de domnul director Jujan, pentru a vedea ce soluţii vor fi implementate pentru eficientizarea complexului şi continuarea activităţii acestuia.
Cu stupoare am constatat că strategia de viabilizarea a acestui colos industrial , de soarta căruia depind vieţile a mii de oameni, cuprinde 6 pagini şi una din măsurile de bază este implementarea unui program de concedieri colective pentru un număr de 540 de salariaţi,se poate spune astfel că noua conducere continuă politica PD-L din anul 2012 de reducere a locurilor de muncă.
Stimaţi colegi ,
Vreau să vă aduc la cunoştinţă faptul că, de-a lungul timpului toate reducerile de personal au dus la închiderea unităţilor miniere şi restrângerea activităţii de minerit.Şi deşi cu mari eforturi în perioada 2013-2014, s-a reuşit efectuarea unui număr de 300 de angajări, de personal direct productiv , în anul de graţie 2015 , noua conducere a reuşit o performanţă neatinsă până acum în istoria mineritului,aceea că Termocentrala Paroşeni şi-a oprit activitatea, întrucât nu a avut cărbune să funcţioneze, personalul angajat fiind insuficient pentru a extrage cărbunele necesar funcţionării termocentralelor.Ce se va întâmpla dacă şi din cel existent va mai fi disponibilizat?
Am mai constatat că după 4 luni de la preluarea conducerii, producţia s-a redus cu aproape 35%, cheltuielile au crescut cu 32%, şi s-au înregistrat pierderi de 55 mil lei.
Domnule ministru ,
Datorită lipsei unui program serios de eficientizare a activităţii Complexului Energetic Hunedoara pe termen lung ,neonorării promisiunii de includere a cărbunelui în strategia energetică naţională , a indiferenţei cu care aţi tratat problemele mineritului şi ale Văii Jiului, singura dvs. acţiune fiind aceea de a semna unui protocol prin care să parafaţi închiderea minelor din Valea Jiului, eu,în calitate de deputat de Valea Jiului, minerii şi locuitorii din Valea Jiului, vă solicită dumneavoastră şi tuturor acelora care vor să pună lacăt pe minele din Valea Jiului: DEMISIA!
DEPUTAT
CORNEL-CRISTIAN RESMERIŢĂ
[slideshow_deploy id=’16047′]