Expoziţii de artă şi tradiţii în Geoparcul dinozaurilor
Vineri, 26 iunie 2015, ora 12.00, la Centrul pentru Ştiinţă şi Artă al Geoparcului din comuna General Berthelot va avea loc vernisajul expoziţiilor Corali şi Fragilitate, realizate de două artiste debutante – Alexandra Neacșu și Florentina Micu, absolvente de master la Universitatea Naţională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Departamentul Arte Textile și Design Textil.
Expoziţia Corali, realizată de Alexandra Neacşu, îl introduce pe vizitator în fascinanta lume a coralilor prin intermediul unei instalaţii artistice textile. Autoarea îşi propune să prezinte publicului nu doar diversitatea şi frumuseţea coralilor, ci şi semnificaţiile lor mitologice şi spirituale.
Spectacolul şi diversitatea naturii sunt completate de expoziţia Fragilitate a Florentinei Micu, expusă pentru prima oară în România, având ca temă fluturii din Ţara Haţegului. Tema nu este aleasă întâmplător, având în vedere că peste 75% din speciile de fluturi de zi din ţara noastră pot fi întâlnite în Ţara Haţegului. Caracterul efemer, fragilitatea şi frumuseţea fluturilor din zonă sunt redate de autoare prin intermediul unei instalaţii artistice alcătuite din benzi verticale transparente şi imprimate serigrafic cu motive decorative reprezentând fluturi supradimensionaţi.
Cele două expoziţii vor rămâne în Ţara Haţegului până în aprilie 2016 şi vor putea fi vizitate zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local din comuna General Berthelot şi continuă seria proiectelor culturale şi educaţionale ale colaborării dintre Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte, iniţiată în vara anului trecut prin intermediul celor trei expoziţii – Meșteșugul vopsirii lânii în Ţara Haţegului, Caligrafia timpului și Amprente de suflet.
Duminică, 28 iunie 2015, la ora 12.00, în localitatea Sînpetru, comuna Sîntămăria Orlea, va fi inaugurată Casa Tradiţiilor Haţegane. Meşteşuguri de odinioară, unele uitate astăzi, au drept fir călăuzitor lâna şi drumul parcurs de la sursă până la produs finit.
De asemenea, expoziţia cuprinde diverse obiecte folosite în trecut, în viaţa de zi cu zi. Expoziţia permanentă este organizată de Asociaţia Femeilor din Sîntămăria Orlea, cu sprijinul Primăriei comunei Sîntămăria Orlea, în colaborare cu Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti şi este găzduită de Căminul Cultural din localitate. Evenimentul îşi propune să fie şi unul al comunităţii din Sînpetru fapt pentru care, în preajma sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cu această ocazie va fi inaugurat şi Căminul Cultural la care au fost finalizate recent ample lucrări de reabilitare şi modernizare cu scopul de a deveni un spaţiu cultural şi de evenimente, adaptat la standardele şi cerinţele actuale, pus la dispoziţia localnicilor.
[slideshow_deploy id=’16047′]