Europarlamentarul Siegfried Mureşan faţă în faţă cu problemele Văii Jiului
Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan a fost prezent, la sfârşitul săptămânii, la Petrila unde a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii locale şi ai minerilor pentru a vedea în ce măsură poate sprijini comunitatea locală a Văii Jiului din poziţia sa de membru al Parlamentului European.
El a vizitat mai întâi mina Petrila iar mai apoi a participat, alături de preşedintele PMP Hunedoara, Mihaela Brate, la o dezbatere publică la Casa de cultură „Ladislau Schmidt”, dezbatere la care au participat circa 100 de persoane.
Legat de subiectul închiderii minelor, Siegrfied Mureşan a reconfirmat faptul că, în acest moment, nu există nici o altă solicitare oficială a vreunui stat membru pentru decalarea termenului de închidere a minelor, acesta fiind 31 decembrie 2018. “Totuşi, importanţa strategică a problemei energiei este confirmată de numirea comisarului pentru energie drept vicepreşedinte al Comisiei Europene. În acest sens, dacă va fi nevoie, vom face un lobby susţinut pentru decalarea termenului de închidere a minelor, dacă statul român va susţine un astfel de demers”, a spus Mureşan.
În ceea ce priveşte soarta minelor închise, eurodeputatul a răspuns unei interpelări adresate de consilierul local Doiniţa Bălănesc (singurul repezentant al autorităţilor locale de la Petrila prezent la această întâlnire) spunând că “soarta spaţiilor aferente exploatărilor miniere nu este decisă de Parlamentul European. Comisia finanţează doar proiectele de închidere şi ecologizare a minelor, dar comunităţile locale sunt cele care, în urma unor dezbateri publice, decid cum pot fi utilizate aceste obiective.” Astfel, europarlamentarul PMP contrazice teza avansată de autorităţile locale de la Petrila potrivit cărora UE a impus demolarea clădirilor de la mina Petrila şi confirmă abordarea susţinută de consilierul local PNL Doiniţa Bălănesc, în opinia căreia „înainte de a lua o decizie atât de importantă cum este soarta clădirilor de la fosta mină Petrila, Primăria ar fi trebuit să organizeze o dezbatere publică în cadrul căreia cetăţenii să-şi poată exprima punctul de vedere şi să facă propuneri cu privire la posibilitatea reutilizării, în scop economic, social, cultural a unora din spaţiile de la mina Petrila, cu atât mai mult cu cât au existat demersuri oficiale în acest sens din partea societăţii civile şi a unor cetăţeni cărora le pasă cu adevărat de oraşul în care trăiesc, demersuri care au fost ignorate însă de primarul Păducel, de viceprimarul Jurca şi de echipa de consilieri a acestora. „
Şi chestiunea preţului apei în Valea Jiului a fost discutată la întâlnirea cu europartlamentarul PMP, ea fiind ridicată chiar de către directorul general al Apa Serv, Costel Avram. “Nu cred că este posibilă o renegociere a clauzelor unui contract finanţat cu fonduri EU şi finalizat cu succes, dar voi aborda aceast subiect la Bruxelles şi voi informa în scris Apa Serv asupra acestui demers”, a precizat Mureşan. Acesta a felicitat, de altfel, conducerea Apa Serv pentru succesul implementării de programe europene şi şi-a oferit sprijinul pentru susţinerea de noi demersuri similare.
Abordarea temelor legate de Valea Jiului de către europarlamentarul Siegfried Mureşan a fost apreciată de către liderul PNL Costel Avram care este de părere că „interesul pe care acest europarlamentar îl manifestă pentru comunitatea locală a Văii Jiului este admirabil şi mi-aş fi dorit ca astfel de abordări, serioase şi optimiste, să fi avut şi europdeputaţii de la PNL care, din păcate, sunt aproape invizibili la nivel naţional, pasă-mi-te pe la noi prin Valea Jiului. Îl felicit pe domnul Mureşan pentru demersul său şi am convingerea că din întâlnirea pe care a avut-o la Petrila, cu comunitatea locală se vor naşte o serie de demersuri politice ale acestuia despre care vom mai auzii la nivelul Parlamentului European.”
[slideshow_deploy id=’13835′]