În 2014, șapte români s-au sinucis în fiecare zi, principalul motiv fiind depresia. În 2015, numărul celor care își pun capăt zilelor este în creștere
La fiecare 40 de secunde, în lume, o persoană își pune capăt zilelor, iar situația din România devine din ce în ce mai îngrijorătoare pe fondul sinuciderilor din ultima vreme. În 2014, șapte români s-au sinucis, zilnic, iar în anul 2015 situația ar putea fi mult mai gravă.
Potrivit Libertatea, cea mai mare rată a sinuciderilor s-a înregistrat în anul 2000, atunci când aproape 4.000 de persoane și-au pus capăt zilelor, adică aproximativ șapte persoane pe zi. Situația din ultima vreme aduce o prognoză sumbră. Chiar dacă nu există încă statistici pentru prima parte a acestui an, polițiștii susțin că există o creștere semnificativă a sinuciderilor față de anul precedent.
“Poliţia face statistici ale morţilor suspecte care înglobează şi sinuciderile. Sunt perioade în care ne sunt semnalate chiar şi 15 asemenea cazuri pe zi. E enorm”, au declarat surse judiciare.
Principalul motiv al sinuciderilor este depresia, provocată în general de neîmpliniri în dragoste, probleme financiare sau de sănătate. Victimele sinuciderilor sunt persoane cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani, însă persoanele care au depășit vârsta de 65 de ani sunt printre cele mai numeroase.
”Principala cauză a sinuciderilor este depresia. Din starea de normalitate nu te poţi sinucide, pentru că există instinctul de conservare şi responsabilitatea faţă de cei dragi”, explică prof. univ. dr. George Cristian Curcă, medic legist.
Medicul susține că această depresie poate fi și o moșternire genetică. „Te poţi naşte cu o ereditate încărcată de probleme psihice. Adică individul preia modelul de creier, biochimia acestuia, de la cineva din familie care s-a sinucis sau care a avut predispoziţie pentru sinucidere”, explică Cristian Curcă.
[slideshow_deploy id=’16047′]
b1.ro