Doar trei produse tradiţionale sunt atestate în Valea Jiului
Valea Jiului a mai rămas cu doar trei produse tradiţionale atestate oficial,.asta după ce în urmă cu doi ani existau 19 astfel de produse. La nivelul judeţului Hunedoara lucrurile stau la fel şi, din 47 de produse atestate, acum mai sunt doar 7.
La mijloc este noul regulament aplicat, care a dus la necesitatea recertificării acestor produse tradiţionale. Iar noile reguli au redus drastic numărul produselor atestate ca tradiţionale. Doctorul Gheorghe Cristea, șeful Direcției Sanitar-Veterinare Valea Jiului, este cel care s-a ocupat de omologarea acestora și spunea că doar trei asemenea produse au mai rămas cu atestat. „Au fost înaintate din Valea Jiului 11 dosare la Ministerul Agriculturii şi au fost aprobate trei produse tradiţionale. La nivel de judeţ avem aprobate la ora actuală 7 produse tradiţionale. În Valea Jiului au fost omologate Cârnaţul ţărănesc, cârnăciorul tradiţional afumat şi cârnăciori proaspeţi”, a declarat dr. Gheorghe Cristea. El spune că sunt anumite norme pe care producătorii trebuie să le respecte: „Sunt condiţii de prelucrare, trebuie să respecte tradiţionalitatea, trebuie să respecte materia primă, care trebuie să fie fără aditivi, fără conservanţi, fără E-uri, preczm şi specificitatea zonei”, a mai precizat șeful Direcției Sanitar-Veterinare Valea Jiului.
Valea Jiului nu duce lipsă de produse tradiţionale, extreme de appreciate mai ales de către turişti, chiar dacă acestea nu deţin atestatul în acest sens. Cele mai cunoscute sunt sloiul de oaie, păsatul de porumb sau plăcintele cu cartofi.
Producătorii tradiţionali îşi păstrează optimismul
Dar, chiar dacă noile norme sunt mai stricte, iar produsele mai greu de atestat, producătorii nu renunţă la această idée. S-au convins că etichetele „bio”, „ţărănesc” sau „de casă” sunt tot mai căutate, aşa că omologarea produselor pe o piaţă tot mai aglomerată este aproape obligatorie, cu atât mai mult cu cât multe dintre ele sunt şi acum fabricate după reţete tradiţionale. Este şansa acestora de intra pe o piaţă în continuă expansiune. Iar la capitolul produse ce au fost omologate şi ar trebui reatestate intră salamul, cârnaţii, pâinea sau brânza. De exemplu, „brânza de oaie Burebista”, un produs ecologic 100%, care a luat premiul I la un târg de produse tradiţionale din Ungaria. Este fabricată la Lupeni, de către Emil Părău, iar acum se doreşte reatestarea ei. Tot Emil Părău a brevetat cu ceva timp în urmă „sloiul Montana”, preparat din grăsime şi carne de oaie. O mâncare specifică crescătorilor de oi, pe care unii o aseamănă cu răciturile, dar la care nu se foloseşte carne de porc, ci de oaie. Emil Părău nu s-a lăsat descurajat de noile norme, mai ales că cine gustă din aceste produse este pe loc cucerit de ele. De ani de zile, Emil Părău a pariat pe turism şi ştie ce caută cei care vin în Valea Jiului. Dincolo de peisajele montane cu care Valea a fost binecuvântată, turiştii sunt bucuroşi să mănânce ce este specific în zonă. Iar Părău spune că nimic nu este imposibili, totul este să vrei şi să încerci să facă ceva.
Nici păsatul momârlănesc nu mai este pe lista produselor pomologate, dar, fiert în ceaun la foc de lemn nu şi-a pierdut delco din savoare, aşa că, păstrătorii tradiţiilor culinare speră că, în cele din urmă, vor răzbi prin hăţişul legal, iar bucatele preparate ca în urmă cu sute de ani îşi vor primi recunoaşterea bine – meritată.
[slideshow_deploy id=’16047′]