Notificări anulate, proiecte deblocate!
Agenţia de Protecţia a Mediului Hunedoara a anulat notificările de suspendare pentru unele obiective de investiţii,afectate colateral de scandalul de pe Râul Alb din Retezat.
Adresele de anulare a Notificărilor de suspendare a actelor de reglementare au fost remise Consiliului Județean Hunedoara, iar deblocarea situaţiei a fost posibilă în urma vizitei delegației administrației publice județene la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Practic, este vorba despre proiectele: „Construire și exploatare de microhidrocentrale pe Râul Alb, județul Hunedoara”, „Construire Biserică ortodoxă – Prislop”, ”Construire bucătărie, sală de mese și chilii – Prislop” şi ”Regularizare pârâu Gurasada pe teritoriul comunei Gurasada, județul Hunedoara”.
„În consecință, actele de reglementare emise de APM Hunedoara pentru aceste proiecte își mențin valabilitatea în condițiile în care au fost emise și activitatea poate fi reluată”, au precizat reprezentanţii CJ Hunedoara.
Biserică nouă la Prislop
Referindu-ne, de exemplu, la construcţia unei noibiserici la Prislop, aceasta este necesară datorită afluxului tot mai mare de credincioşi. Lăcaşul de cult va fi ridicat pe un teren situat la intrarea în curtea mănăstirii, pentru a respecta astfel arhitectura gândită în acest loc de preotul Arsenie Boca, cel care s-a ocupat în mod direct de Mănăstirea Prislop în perioada în care era ieromonah acolo. Reprezentanţii Episcopiei Devei și Hunedoarei au explicat că va fi o biserică suficient de mare pentru a putea primi câteva sute de credincioși care vin la slujbele de la Mănăstirea Prislop, în special în zilele de sâmbătă și duminică.
Biserica nouă se va ridica cu ajutorul credincioșilor care vin în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, fiecare dintre aceștia având posibilitatea să doneze o sumă de bani, în funcţie de posibilităţi.
Continuă proiectul de pe Râul Alb
Cât priveşte proiectul de construire și exploatare de microhidrocentrale pe Râul Alb, județul Hunedoara, acesta este unul dintre cele mai controversate. Agenţia de Protecţie a Mediului Huendoara a fpst acţionată în judecată de activiştii ecologişti de la Coaliţia Natura 2000, dar amenajarea hidrotehnică este studiată şi de procurorii DNA, veniţi în zonă în urma încăierării dintre constructor şi activiştii ecologişti. Proiectul de la Coroieşti constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.
De asemenea, în zonă, există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014. La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birouri.
[slideshow_deploy id=’13837′]